© iStock

Recepten: scoren met dipsaus

Een zomerse barbecue met familie of vrienden. We kijken er allemaal naar uit! Tijd dus om nu te experimenteren met homemade sausjes, waarmee je straks kan uitpakken.

Mangoketchup

Recepten: scoren met dipsaus
© StockFood / Teubner Foodfoto

(Voor 6 personen)

3 rijpe mango’s * 3 grote uien * 2 eetlepels olijfolie * 1 eetlepel kandijsuiker * 12 cl witte wijnazijn * 15 cl mango-nectar * 1/2 koffielepel komijnpoeder * 1/2 koffielepel gerookte paprikapoeder * zout * cayennepeper.

  • Schil de mango’s en snij het vruchtvlees in stukjes. Pel de uien en hak ze fijn.
  • Warm de olijfolie in een kookpot en fruit de uien. Strooi er suiker over en laat karameliseren. Voeg de mango toe. Deglaceer met de azijn en de nectar. Voeg de kruiden toe en laat 20 minuten koken op een matig vuur.
  • Pureer met de staafmixer, voeg peper en zout toe. Bewaar de mangoketchup in een bokaal.

Ketchup met granaatappelpitten en aardbei

Recepten: scoren met dipsaus
© StockFood

(Voor 6 personen)

2 uien * 2 eetlepels koolzaadolie * 3 eetlepels suiker * 2 eetlepels tomatenconcentraat * 400 g aardbeien * 2 eetlepels citroensap * 20 cl granaatappelsap * de pitten van 1 granaatappel * Espelettepeper.

  • Pel de uien en hak ze fijn. Warm de olie in een kookpot en fruit er de uien in. Strooi er de suiker over en laat lichtjes karamaliseren. Voeg het tomatenconcentraat toe.
  • Was de aardbeien, dep ze droog en snij ze in kleine stukjes. Doe ze, samen met het citroensap, het granaatappelsap en 10 cl water, bij de uien met tomaat. Laat tien minuten koken op een matig vuur.
  • Pureer met de staafmixer. Haal van het vuur en voeg de granaatappelpitten toe. Laat afkoelen en breng op smaak met wat Espelettepeper.

Pittigzoete pesto

(Voor 6 personen)

60 g gepelde hazelnoten * 60 g gepelde amandelen * 2 handvol rucola * 1 half handje muntblaadjes * 1 handvol basilicum * 2 rode pepertjes * 2 biolimoenen * 8 eetlepels druivenpitolie * 3 eetlepels esdoornsiroop * zout.

  • Rooster de hazelnoten en de amandelen in een hete pan. Haal van het vuur zodra ze goudgeel zijn en laat afkoelen.
  • Was de kruiden en haal de blaadjes van de steel. Was de pepertjes, snij ze in de lengte doormidden en snij ze daarna fijn.
  • Mix de ingrediënten, samen met het sap en de schil van de limoen, de olie en de siroop. Voeg een snuifje zout toe.

Hartige bosbessendip

Recepten: scoren met dipsaus
© StockFood

(Voor 6 personen)

2 uien * 2 teentjes look * 10 g gember * 1 pepertje * 500 g bosbessen * 2 eetlepels olijfolie * 2 eetlepels kandijsuiker * 12 cl balsamicoazijn * 20 cl bioappelsap * 1 koffielepel korianderpoeder * 1 koffielepel gerookte paprikapoeder * 1 snuifje Espelettepeper.

  • Pel de uien en de look, schil de gember en hak alles fijn. Was het pepertje en hak het ook fijn. Was de bosbessen en dep droog.
  • Warm de olijfolie in een kookpot en fruit er de ui, de look, de gember en het pepertje in. Voeg de bosbessen toe, strooi er de suiker over en laat karameliseren.
  • Deglaceer met azijn en laat wat inkoken. Voeg het appelsap en de kruiden toe. Laat 15 tot 20 minuten inkoken op een zacht vuur. Laat afkoelen en dien daarna op.

Peperzoete barbecuesaus

Recepten: scoren met dipsaus
© StockFood / Teubner Foodfoto

(Voor 6 personen)

2 uien * 3 teentjes look * 2 rode paprika’s * 150 g ananas * 2 eetlepels olijfolie * 2 eetlepels esdoornsiroop * 10 cl witte balsamicoazijn * 400 g gepelde tomaten uit blik * 1 koffielepel gerookte paprikapoeder * 1/4 koffielepel cayennepoeder * 1/4 koffielepel Espelettepeper * 1/4 koffielepel korianderpoeder * zout * peper van de molen.

  • Pel de uien en de look en hak fijn. Was de paprika’s, snij ze doormidden en vervolgens in reepjes. Snij de ananas in blokjes.
  • Warm de olijfolie in een kookpot en fruit de uien, de look en de paprika. Giet er de esdoornsiroop over en laat lichtjes karameliseren. Voeg de ananas en de azijn toe. Laat twee minuten koken en voeg dan de tomaten toe. Breng op smaak met paprikapoeder, cayennepoeder, Espelettepeper en korianderpoeder.
  • Laat 15 tot 20 minuten pruttelen op een zacht vuur. Breng op smaak met peper en zout. Haal van het vuur en laat afkoelen. Bewaar in een bokaal en zet op tafel met grill-gerechten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content