O dierbaar België...

Ons land en zijn geschiedenis vormt het onderwerp van een interessante reeks recent verschenen boeken.

Quizkalender euro 12,95

Kookkalender 2004, uitg. Brecht, euro 12,50

Prisma Taalkalender 2004, euro 12,95

Karel, Graaf van Vlaanderen, Prins van België, Regent van het Koninkrijk, Gunnar Riebs, uitg. Van Halewyck, 200 p., a 17,50 n

Een biografie van onze vorst

Albert II zit ruim tien jaar op de troon als zesde koning der Belgen. En ook al hanteert hij een losse Bourgondische stijl, toch neemt hij zijn taak zeer ernstig en denkt hij nog niet aan ophouden. Dat is alleszins het beeld dat Christian Laporte schetst in zijn boek Albert II, de biografie. Als voorstandervan het koningshuis volgt hij het reilen en zeilen op het paleis op de voet. Zijn boek is zoals Laporte zegt “gebaseerd op de vergelijking tussen de persoonlijke ervaring van een journalist en socioloog die sinds 1992 de monarchie bestudeert, en de getuigenis van allen die tijdens de afgelopen tien jaar in min of meer nauw contact hebben gestaan met de koning.”

Albert II, De biografie,

Christian Laporte,

uitg. Lannoo, 316 p., euro 19,95

366 interessante dagen

Nog op zoek naar een eindejaarsgeschenkje of de dagelijkse grapjes op uw scheurkalender beu? Dan vindt u wellicht iets tussen deze drie nieuwkomers.

Wie graag nog iets bijleert over de recente geschiedenis kan dagelijks zijn kennis testen aan de hand van een meerkeuzevraag van de Winkler Prins Quizkalender van de 20e eeuw. Op de achterzijde staat het antwoord. De thema’s variëren van politiek tot popmuziek.

Inspiratie voor de keuken vindt u in Een jaar lang koken. Elke dag van het jaar wordt u een nieuw recept voorgesteld. De achterzijde van het blaadje is telkens een handige boodschappenlijst.

Taalliefhebbers kunnen hun hartje ophalen aan de Prisma Taalkalender 2004. Met elke dag weetjes en anekdotes over de Nederlandse taal en de Belgische en Nederlandse cultuur.

Een vaderlandse geschiedenis

In dit boek gaat Knack-journalist Marc Reynebeau op zoek naar de mensen en structuren die de geschiedenis van België vanaf zijn ontstaan mee hebben bepaald. Het boek geeft zijn persoonlijke visie van wat België is, hoe het land functioneert en wat zijn overlevingskansen zijn. Het resultaat is geen kroniek van feiten, maar een vlot lezend verhaal dat nu eens inzoomt op betekenisvolle details in de geschiedenis, dan weer kiest voor het vogelperspectief om een overzicht van het geheel te bewaren.

Een geschiedenis van België, Marc Reynebeau,

uitg. Lannoo, 448 p., euro 29,95

Het buitenbeentje van onze koninklijke familie

Prins Karel groeide op in de schaduw van zijn oudere broer Leopold II. Toch was het Karel die als regent het land door de Koningskwestie loodste en het pad effende voor de jonge koning Boudewijn. Twintig jaar na Karels overlijden maakt Gunnar Riebs de balans op van het leven van deze eigenzinnige en nauwelijks te vatten prins die in 1951 van het politieke toneel verdween en uiteindelijk in 1983 als een verbitterd man overleed. Een portret van een man die altijd zijn eigen weg ging.

Het fortuin van ons vorstenhuis

Hoe rijk is de koning? Volgens een (zeldzame) officiële mededeling uit 2001 bedraagt zijn fortuin amper 14 miljoen euro. Het is niet eens voldoende om voor te komen in de lijst van de honderd rijkste Belgen. Nochtans had de prille Belgische dynastie alle troeven in handen om een privé-patrimonium te ontwikkelen dat de vergelijking had kunnen doorstaan met de koninklijke fortuinen van Liechtenstein of Groot-Brittannië. Klopt het officiële cijfer dan wel? En zo ja, waar liep het dan mis? Op die vragen zoekt Reinout Goddyn een antwoord.

De koning te rijk, Reinout Goddyn, The house of books, 208 p., euro 14,90

A Leen Baekelandt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content