© iStock

1 op 3 mensen is geluidsziek. Preventie is dringend noodzakelijk

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Op de Internationale Dag van het Gehoor (3 maart) vragen Europese en Amerikaanse onderzoekers aandacht voor het effect van lawaai op onze gezondheid. Slechts de helft van de mensen is er zich van bewust dat een langdurige blootstelling aan intens geluid ernstige schade kan veroorzaken.

Eén op drie mensen heeft geen optimaal functionerend gehoor. Preventie, al op jonge leeftijd, is meer dan ooit nodig om ‘geluidsziekte’ tegen te gaan.

Harde cijfers

In onze verstedelijkte samenleving is lawaai overal. In het beste geval is dat storend, maar in sommige situaties – denk aan de oorverdovende decibels van een popconcert, het bedienen van pneumatisch gereedschap, het werken in een omgeving met lawaaierige machines – kan het ronduit schadelijk zijn voor het gehoor. Een rockband produceert al gauw 110 decibel, wat even luid is als een geweerschot... dat twee uur lang zou duren.

Op vraag van Amplifon voerde GfK Eurisko een onderzoek uit bij 8.800 mensen in 47 steden en 11 landen naar het effect van lawaai op onze fysieke én mentale gezondheid. De resultaten zijn verhelderend:

  • Mensen storen zich het meest aan omgevingslawaai (op straat, in het verkeer, op het werk), te luide muziek, televisie en radio, drukke groepsgesprekken en het geluid van huishoudelijke apparaten.
  • Slechts de helft van de ondervraagden is er zich van bewust dat een frequente en langdurige blootstelling aan intense geluiden niet alleen gehoorverlies kan veroorzaken, maar ook een impact heeft op de psychologische gezondheid (slaapstoornissen, gevoelens van irritatie, concentratieverlies ...).
  • Hoewel 1 op 3 erkent geen optimaal gehoor te hebben, gebruikt slechts 20% een hoorapparaat, terwijl die toestellen vandaag nauwelijks nog zichtbaar zijn en steeds beter presteren.
  • Naast gehoorverlies wijst de studie op twee belangrijke neveneffecten van buitensporig lawaai: 10 tot 25% van de bevolking krijgt minstens 1 keer in zijn leven te maken met tinnitus (oorsuizen door bv. het luisteren naar te luide muziek) en bij 4% is dat blijvend; zo’n 10% van de bevolking en 17% van de jongeren leidt aan hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid).

Preventie dringend noodzakelijk

Blootstelling aan een grote hoeveelheid lawaai vermijden en preventieve gehoorbeschermers zoals oordopjes kunnen veel schade voorkomen. Mensen die beroepshalve te maken hebben met veel lawaai, doen er goed aan professionele, op maat gemaakte oordopjes te dragen.

Voorts is ook een volumebeperking bij gebruik van koptelefoons en oortjes noodzakelijk.

Europese en Amerikaanse wetenschappers, verbonden aan vooraanstaande universiteiten en onderzoeksinstellingen (Cambridge, MIT ...), pleiten naar aanleiding van de studie voor meer preventieve actie. Mensen van álle leeftijden moeten bewust worden gemaakt van het effect van lawaai op de gezondheid. Zeker in België dat, samen met de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Italië, tot de landen behoort waar de negatieve impact van lawaai op de gemoedstoestand en de psychofysiologische gezondheid het grootst is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content