© iStock

84% van de artsen is geconventioneerd

84 % van de artsen trad toe tot het akkoord artsen-ziekenfondsen 2016-2017. Dit percentage ligt iets hoger bij de huisartsen (88,5%) dan bij de specialisten (81%). Maar wat betekent dit precies voor u als patiënt?

Om de twee jaar wordt een overeenkomst gesloten tussen geneesheren en ziekenfondsen: het nationaal akkoord geneesheren-ziekenfondsen. Daar gaan vaak moeizame onderhandelingen aan vooraf. Het akkoord bevat namelijk onder meer afspraken over de tarieven die een arts moet respecteren... als hij toetreedt tot het akkoord.Of hij dat al dan niet doet, kan elke arts vrij kiezen. Hij kan zich niet, geheel of gedeeltelijk conventioneren.

  • Een geconventioneerd arts aanvaardt het akkoord met de ziekenfondsen. Hij rekent de officiële tarieven aan en mag geen ereloonsupplementen vragen.
  • Een gedeeltelijk geconventioneerd arts aanvaardt het akkoord met de ziekenfondsen, maar rekent enkel op bepaalde plaatsen (bijv. in het ziekenhuis wel, maar in zijn privé-praktijk niet) of tijdstippen (bepaalde dagen van de week) het officiële tarief aan.
  • Een niet-geconventioneerd arts aanvaardt het akkoord met de ziekenfondsen niet en bepaalt vrij zijn ereloon.

Uitzonderingen

In bijzondere gevallen, als je als patiënt bepaalde eisen stelt, mag een geconventioneerde arts toch supplementen aanrekenen. De arts moet je hierover wel vooraf informeren.

enkele voorbeelden van bijzondere eisen zijn:

  • Een raadpleging op jouw vraag na 21 uur of op zaterdagen, zon- en feestdagen, en niet in het kader van de georganiseerde wachtdienst;
  • Een niet-dringend huisbezoek op jouw vraag buiten de uren of de normale ronde van de arts
  • Een ziekenhuisopname in een eenpersoonskamer op jouw vraag.

Hoe weet je of jouw arts geconventioneerd is?

Nagaan of jouw huisarts of de specialist die je wil raadplegen, geconventioneerd is, kan je eenvoudig op de website van het Riziv. Je hoeft enkel zijn naam in te geven en bekomt alle nuttige informatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content