Aambeien of hemorroïden

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Aambeien zijn gezwollen bloedvaten van de anus. Deze kunnen veroorzaakt zijn door hoge druk op de anus door verstopping, zwangerschap of ouderdom.Aambeien zijn gezwollen bloedvaten van de anus. Deze kunnen veroorzaakt zijn door hoge druk op de anus door verstopping, zwangerschap of ouderdom.

Bloedvaten transporteren bloed van het hart naar alle organen en weefsels in het lichaam. De endeldarm, de anus en de anale opening bevatten veel bloedvaten.Het komt voor dat de bloedvaten van de anus bij verhoogde druk in de endeldarm opzwellen; de verhoogde druk kan het gevolg zijn van verstopping (constipatie), diarree, zwangerschap of ouderdom. Die gezwollen bloedvaten worden aambeien genoemd.

Veel mensen hebben last van aambeien. De meest voorkomende oorzaak van aambeien is het persen bij de stoelgang. Aambeien kunnen inwendig in de anus voorkomen of uitwendig, net onder de huid bij de anale opening. Ze kunnen ook bij de anus uitpuilen. Enkele symptomen die zich bij aambeien voordoen zijn bloeding van de endeldarm na de stoelgang, pijnlijke stoelgang en jeuk aan de anus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content