Amandelontsteking

De amandelen zijn twee klieren in de keel. Bij ontsteking (tonsillitis) moeten ze vaak verwijderd worden.De amandelen zijn twee kliertjes van lymfeknoopachtig weefsel, links en rechts in de keel. Als de amandelen niet zijn verwijderd, kun je ze over het algemeen achterin de keel zien liggen als je in de mond kijkt.

De amandelen dienen voor de afweer tegen bacteriën en virussen die via de keel het lichaam kunnen binnendringen. Met infectiebestrijdende cellen en antilichamen maken de amandelen ziekteverwekkers onschadelijk.

Maar soms raken de amandelen zelf geïnfecteerd. Als dit gebeurt, kun je last krijgen van koorts en een zere keel. Meestal worden de amandelen dan rood en opgezwollen en vaak zijn er witte stipjes zichtbaar.

Wanneer een arts bacteriële infectie constateert, kunnen er medicijnen worden voorgeschreven. Maar de infectie kan ook viraal zijn (dus niet bacterieel). Daarom mogen kinderen met amandelontsteking absoluut geen asperineachtige medicijnen slikken, want door die combinatie kunnen ze een ernstige ziekte oplopen, het syndroom van Reye.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content