© Getty Images/iStockphoto

Belgen geven strijd tegen kanker hoogste prioriteit

Belgen vinden dat de strijd tegen kanker de hoogste prioriteit moet krijgen bij het bepalen van overheidsinvesteringen in gezondheidsproblemen, gevolgd door de strijd tegen chronische ziektes en obesitas. Dat blijkt uit een bevraging van de Onafhankelijke Ziekenfondsen bij meer dan 1.000 Belgen.

De overheid mag zich best bemoeien met onze levensstijl, zo blijkt uit het onderzoek. Meer dan zeven op de tien Belgen gaan ermee akkoord om maatregelen opgelegd te krijgen als verplichte opsporingsonderzoeken en vaccinaties en een rookverbod in het bijzijn van kinderen. Maar 14 procent van de Belgen beschouwt dergelijke maatregelen als onaanvaardbaar.

Wat betreft het vastleggen van nationale gezondheidsdoelstellingen, meent 51 procent van de ondervraagde Belgen dat de keuze van die doelen bepaald moet worden door hoe hard iemand lijdt onder een ziekte. De ernst van het gezondheidsprobleem weegt zwaarder door dan het aantal getroffen patiënten (41 pct). Als derde criterium vermelden de respondenten de kosten voor de sociale zekerheid: voor 34 procent is de betaalbaarheid een belangrijke factor.

De enquête werd afgenomen door marktonderzoeksbureau Dedicated bij 1.061 Belgen vanaf 18 jaar die de afgelopen 12 maanden minstens twee keer naar een geneesheer gingen. Dat laatste selectiecriterium werd toegepast omdat die groep meer betrokken is bij het onderwerp, legt Chris van Hul van de Onafhankelijke Ziekenfondsen uit.

Partner Content