Biliopancreatische diversie

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Biliopancreatische diversie (BPD) is een operatie waardoor je minder kunt eten en er wordt minder voedsel in de spijsvertering opgenomen.Het spijsverteringsproces begint in de mond, waar we het voedsel door kauwen en speekseltoevoeging klein maken. De spijsvertering zet zich voort in de maag, waar het voedsel wordt omgezet in een papachtige substantie, de spijsbrij (medische benaming: chijm). De spijsbrij vloeit door naar de dunne darm. Hier wordt het voedsel verder verteerd door enzymen uit de alvleesklier en de lever. In de dunne darm worden ook de voedingsstoffen en vitaminen aan het voedsel onttrokken. De bekleding van de dunne darm bestaat uit kleine franjeachtige uitsteeksels, darmvlokken genoemd. Deze zorgen dat het verteerde voedsel in de bloedstroom kan worden opgenomen.

Biliopancreatische diversie met duodenale switch (BPD/DS) is een operatie met een gecombineerde uitwerking: je kunt minder eten en er wordt minder voedsel in de spijsvertering opgenomen. Doel van deze operatie is gewichtsverlies te bevorderen door omleiding van het spijsverteringskanaal, zodat er minder voedingsstoffen en vetten door het lichaam worden opgenomen.

Tijdens het eerste deel van de operatie wordt de maag operatief verkleind (medische benaming: maagresectie). De maagportier, die regelt hoeveel voedsel naar de dunne darm wordt doorgelaten, en een klein gedeelte van de twaalfvingerige darm (het eerste stuk van de dunne darm) blijven intact. Door dit deel van het spijsverteringskanaal te sparen is er minder kans op de complicatie ‘dumpingsyndroom’, die regelmatig voorkomt.

De volgende stap tijdens een BPD-operatie met duodenale switch is het splitsen van de dunne darm. Hierdoor wordt de voedselstroom door het spijsverteringskanaal gescheiden van de gal- en alvleeskliersappen. Deze splitsing vermindert de opname van voedingsstoffen en vetten uit de dunne darm in de bloedsomloop, maar toch kan het lichaam wel van de spijsverteringsenzymen profiteren. De twee afsplitsingen van de dunne darm worden een stuk verder, dicht bij de dikke darm, weer op het spijsverteringskanaal aangesloten. Nu kunnen het voedsel en de spijsverteringsenzymen zich mengen en de voedselvertering kan normaal plaatsvinden. Een BPD-operatie met duodenale switch (BPD/DS) is een gecompliceerde gewichtsverliesprocedure die zijn nut op langere termijn heeft bewezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content