© Getty Images

Cardiovasculaire ziekten doden 10.000 mensen per dag in Europa

Hart- en vaatziekten zijn de oorzaak van vier op de tien sterfgevallen in Europa. Dat zijn er elke dag tienduizend en per jaar vier miljoen. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag gemeld in een rapport. De organisatie wil Europeanen aansporen om minder zout te eten.

“Het invoeren van een gericht beleid om de consumptie van zout met 25 procent te verminderen, zou tegen 2030 900.000 levens kunnen redden”, zegt Hans Kluge, de regionale directeur van WHO Europa, in een persbericht.

In Europa lijdt één op de drie volwassenen tussen 30 en 79 jaar aan hypertensie (hoge bloeddruk), vaak als gevolg van zoutconsumptie. Dat is de hoogste prevalentie van hoge bloeddruk ter wereld. Van de 53 landen in de regio zijn er 51 waar de bevolking dagelijks meer zout consumeert dan het door de WHO aanbevolen maximum van 5 gram, of één theelepel per dag. Dat is voornamelijk te wijten aan de consumptie van bewerkte voeding en snacks.

“Hoge zoutconsumptie verhoogt de bloeddruk, wat een van de belangrijkste risicofactoren is voor hart- en vaatziekten zoals hartaanvallen en beroertes”, aldus de WHO.

Volgens de organisatie maken mannen in de regio – die zich uitstrekt tot Centraal-Azië – meer dan twee keer zoveel kans om te sterven aan hart- en vaatziekten als vrouwen. Bovendien is er ook een geografische kloof: de kans om jong (tussen 30 en 69 jaar) te sterven aan een dergelijke ziekte is in Oost-Europa en Centraal-Azië bijna vijf keer zo groot als in West-Europa.

Partner Content