© Getty Images/iStockphoto

Chirurg krijgt extra geld voor goede babbel met kankerpatiënt

Ook na kankerbehandeling is er nood aan gesprek. Veel chirurgen maken zich daar snel van af, maar Maggie De Block staat hen nu een hoger honorarium toe.

Na een operatie hebben kankerpatiënten vaak nog nood aan een uitgebreid gesprek met de specialist die de ingreep deed. Uit een recent rapport van Kom op tegen Kanker bleek dat patiënten soms de indruk hebben een ‘afgehandeld dossier’ te zijn en dat er niet altijd aandacht is voor de (kleine) neveneffecten van hun behandeling. Lang niet alle specialisten maken voldoende tijd voor de nazorg van hun patiënten.

Om daar een mouw aan te passen, trekt minister van Volksgezondheid Maggie De Block jaarlijks twee miljoen euro uit voor specialisten die wel tijd vrijmaken voor een goed gesprek. Dat kondigde ze maandagavond aan op een evenement van de vzw Talk Blue Vlaanderen, een patiëntenvereniging rond darmkanker.

De Block maakt daarvoor een nieuwe prestatie aan in de nomenclatuur voor de specialisten (meer bepaald chirurgen, gynaecologen en urologen). Voor een ‘raadpleging van lange duur na een ingrijpende kankerbehandeling’ zullen ze een honorarium van 44 euro kunnen aangeven bij de ziekteverzekering. De specialist kan zo’n gesprek, dat minstens een halfuur moet duren, éénmaal per jaar aanrekenen en tot drie jaar na de behandeling. “De patiënt moet voor alle duidelijkheid niets extra betalen”, zegt het kabinet-De Block.

De nieuwe maatregel treedt begin volgend jaar in werking.

Partner Content