Een kantoor met planten maakt productiever

Een kantoor met planten maakt een werknemer gelukkiger en productiever dan een kale ruimte. De productiviteit nam wel met 15 procent toe.

Een onderzoeksteam van onder andere de University of Exeter en de Rijksuniversiteit Groningen heeft gekeken naar de impact van een kaal en groen kantoor op de werknemers perceptie van de luchtkwaliteit, concentratie en tevredenheid met de werkplek bij twee grote kantoren in het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Ze bestudeerden ook de productiviteit van de werknemers gedurende meerdere maanden.

“Ons onderzoek suggereert dat investeren in planten in een kantoorruimte zeker de moeite loont en de kwaliteit van leven en productiviteit van de werknemers vergroot”, aldus hoofdonderzoeker Marlon Nieuwenhuis van de Cardiff University’s School of Psychology. “Eerder onderzoek in laboratoria wees al in deze richting, maar onze studie is – voor zover wij weten – de eerste studie die naar het effect keek in echte kantoren en voordelen laat zien op de lange termijn. De filosofie dat een ‘clean desk’ het meest productief is, wordt hiermee ter discussie gesteld.”

Planten op kantoor vergroten de tevredenheid met de werkplek, de zelf gerapporteerde mate van concentratie en de waargenomen luchtkwaliteit. Mogelijk zorgen planten ervoor dat werknemers lichamelijk, cognitief en emotioneel betrokken zijn bij hun werk. Volgens Nieuwenhuis is het al voldoende om een kale werkplek een beetje te verrijken met een paar planten.

Eerdere onderzoeken lieten ook zien dat planten de hoeveelheid lichamelijke stress kunnen verminderen, de concentratieboog kunnen vergroten en het gevoel van welbevinden kunnen verbeteren.

Bron: Science Daily

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content