© iStock

Eén op de drie Belgen lijdt aan stress door toevloed digitale informatie

Een op de drie landgenoten wordt overspoeld door de constante toevloed van digitale informatie. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Gezinsbond en de gepensioneerdenbeweging OKRA naar aanleiding van “e-mailloze vrijdag” op 24 november.

De helft van de online actieve Belgen zegt dat hun e-mails en sociale media bekijken het eerste en laatste is dat ze elke dag doen. Verder heeft meer dan een kwart van de ondervraagden stress door het constante e-mailverkeer, vooral op het werk. Ruim één op de twee actieve Belgen vindt daarom dat er een wet moet komen die hen het recht geeft om e-mails na de werkuren niet meer te lezen en te beantwoorden.

Eén op de vijf Belgen voelt zich digitaal hulpeloos en gestresseerd door gebrek aan vaardigheden en de toenemende druk om zaken online af te handelen. Eén op de tien vreest zelfs voor zijn job door niet of onvoldoende mee te kunnen met de snelle digitalisering.

“Er is nood aan een aanpak van de druk die gepaard gaat met de onstuitbare digitalisering”, concluderen de Gezinsbond en OKRA donderdag in een persbericht over het onderzoek. Morgen/vrijdag kan al wie online actief is zijn digistressgehalte meten met de “Digistresstest”. Op de website www.digistresstest.be staan daarnaast ook tips om gezonder met de digitalisering om te gaan.

Het onderzoek door iVOX werd uitgevoerd bij een representatief staal van 1.655 Belgen.

Partner Content