© Getty Images/iStockphoto

Eieren, gezond of niet?

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Eet u met Pasen ook al eens een eitje meer dan anders? Gebakken, gekookt of gepocheerd... een eitje kan toch zo lekker zijn! Maar hoe (on)gezond zijn eieren eigenlijk? Feiten en fabels op een rij.

Voor alle duidelijkheid: eieren zijn gezond. Ze bevatten eiwitten, vitamines en mineralen, stoffen die ons lichaam broodnodig heeft. Bovendien bevatten ze ook nuttige stoffen zoals ijzer, foliumzuur en antioxidanten. En u wordt er niet dik van. Een gemiddeld gekookt ei bevat slechts 90 calorieën.

Cholesterol?

Het idee leeft dat eieren slecht zijn voor uw cholesterolgehalte, maar dat klopt niet helemaal. Eén eidooier bevat 200 mg cholesterol, in het eiwit zit geen cholesterol. Zolang u niet meer dan 300 mg cholesterol per dag opneemt en weinig andere producten met verzadigde vetten eet, zit u goed. U kan dus zonder problemen twee tot drie eieren per week eten.

Wilt u elke dag een eitje eten, dan moet u ervoor zorgen dat u zo min mogelijk andere producten eet waar veel cholesterol in zit. Let dus op met vette vleeswaren en kazen, boter en margarines, zoete snacks en tussendoortjes.

Versheid

Om erachter te komen of een ei nog vers genoeg is, hoeft u het alleen maar in zout water te leggen. Hoe meer de bolle kant omhoog komt drijven, hoe ouder het ei is. De luchtkamer van het ei wordt immers groter naarmate het ei ouder wordt. Na zes weken is de luchtkamer zo groot dat het ei in zijn geheel kan blijven drijven. Dan wordt het echt tijd om het weg te gooien.

Overigens kan u ook testen of een ei nog vers is door er mee te schudden. Als u een vers ei schudt, hoort u niets. Is het ei oud, dan hoort u het klotsen.

Bewaar uw eieren zeker in de koelkast, en houd ze niet langer dan twee tot drie weken. Als u ze uit de koelkast haalt, kan u ze best even op kamertemperatuur laten komen voor u ermee aan de slag gaat.

Let er ook op dat u propere eieren koopt. De schaal van een ei is erg poreus en daardoor kunnen gemakkelijk bacteriën binnendringen. Propere eieren zijn daardoor langer houdbaar dan eieren waar vuil aan zit.

Soms vindt u in een ei een bloedtipje, maar dat wil daarom niet zeggen dat er sprake is van bevruchting. Het is wat bloed dat door het scheuren van een klein bloedvaatje in de eierstokken van de kip in het ei is terechtgekomen.

Salmonella

Eieren worden vaak in verband gebracht met de darmbacterie salmonella. Dat risico mag niet overroepen worden, maar het bestaat. Het grootste risico om ziek te worden, loopt u als u eieren niet goed verhit of als u ze rauw ergens doorheen mengt. Kook uw eieren dus hard genoeg.

Sommige soorten salmonella kunnen voedselvergiftiging veroorzaken. Dat merkt u meestal binnen twaalf tot zesendertig uur. Diarree, buikkrampen, hoofdpijn, lichte koorts, rillingen, misselijkheid, slaperigheid en overgeven zijn de meest voorkomende klachten.

Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten weer na twee tot drie dagen. Rust en veel drinken zijn over het algemeen de beste remedie om van de vergiftiging af te komen. In meer ernstige gevallen zijn antibiotica noodzakelijk. Loop niet te lang rond met een voedselvergiftiging zonder een arts te raadplegen, want salmonella kan dodelijk zijn als u uitdroogt of als uw nierfunctie uitvalt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content