© Getty Images/iStockphoto

Elektronisch medisch voorschrift nog steeds niet afdwingbaar vanaf 1 juni

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Op 1 juni zou het elektronisch medisch voorschrift verplicht worden. Niet dus, na een advies van de Raad van State, wordt de datum nogmaals uitgesteld.

In december 2017 zette het Verzekeringscomité immers het licht op groen om vanaf 1 juni 2018 het elektronisch voorschrijven van geneesmiddelen voor ambulante patiënten verplicht te maken, uitgezonderd voor huisbezoeken en bepaalde leeftijdscategorieën van voorschrijvers.

De datum was eerder al uitgesteld omdat de benodigde software niet klaar was. De artsen hadden de invoering zelfs graag uitgesteld gezien tot 2021omdat de invoering van het elektronisch voorschrift dan zou samenvallen met de verplichte invoering van het elektronisch medisch dossier (EMD). Maar zover kwam het niet. Op 1 juni zou het het elektronisch voorschrijven van geneesmiddelen voor ambulante patiënten verplicht worden.

De Raad van State heeft nu een advies geformuleerd over het wetsontwerp dat de verplichting tot elektronisch voorschrijven invoert. Het ontwerp van wet gaat nu voor finale bespreking naar de Kamer en daarna volgt de publicatie in het Belgisch Staatsblad. Een uitvoeringsbesluit zal ten slotte de datum van inwerkingtreding en de uitzonderingen bevestigen.

Dat betekent concreet dat de wettelijke verplichting nog niet afdwingbaar wordt vanaf 1 juni 2018, de datum die het Verzekeringscomité in het vooruitzicht had gesteld.

Lees ook: Zo werkt het elektronisch voorschrift

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content