Facetgewrichten

Facetgewrichten zijn beweegbare gewrichtjes van de wervelkolom, die de wervels met elkaar verbinden.


Facetgewrichten zijn beweegbare gewrichtjes van de wervelkolom, die de wervels met elkaar verbinden. De wervelkolom zou zonder facetgewrichten helemaal star zijn. We zouden alleen maar strak rechtop kunnen lopen en ons heel houterig bewegen.

De facetgewrichten kunnen door letsel of artritis ontstoken raken, met pijn en stijfheid als gevolg. Wanneer de facetgewrichten zijn aangetast, veroorzaakt dit doorgaans pijn, niet alleen op de plek van het facetgewricht, maar ook uitstralend naar het hoofd, de schouders, billen en benen. Om de pijn te verminderen kan een arts facetgewrichtblokkade voorschrijven.

Hierbij wordt plaatselijke verdoving en een steroïde in een facetgewricht geïnjecteerd. Deze procedure is zowel een behandelingsvorm als een onderzoek; daarom spreekt men van ’therapeutisch onderzoek’. Dit betekent dat de arts de symptomen probeert te verlichten en tegelijkertijd onderzoekt of het behandelde gebied de bron van de pijn is. Als de pijn verdwijnt, kan de arts ervan uitgaan dat het facetgewricht de oorzaak van het probleem is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content