Frankrijk experimenteert met verkoop van pillen per stuk
De Franse minister van Volksgezondheid, Marisol Touraine, heeft een systeem opgezet waarbij bepaalde geneesmiddelen per stuk aan de klant worden verkocht. In Groot-Brittanië bestaat reeds een gelijkaardig systeem.
Er is teveel verspilling, vindt de Franse minister van Volksgezondheid. Daarom kun je sommige geneesmiddelen beter op individuele basis verkopen: per stuk. Bij een proefproject in sommige regio’s worden op dit moment antibiotica per stuk verkocht. Apothekers doen mee op vrijwillige basis.
Marisol Touraine: “Elke Fransman heeft ongeveer 1,5kg pillen die hij niet gebruikt in zijn kast staan. Dat is een onoverzichtelijke puinhoop, maar het vormt ook een gevaar. We zullen vanaf nu dus experimenteren met een verkoop van geneesmiddelen per stuk en niet langer per doos.”
Touraine heeft een aantal proefsettings op punt gesteld waarbij in welbepaalde regio’s de verkoop van antibiotica per stuk zal gebeuren. Als deze manier van distributie aanslaat, ziet ze daarmee een belangrijke inbreng in de zware besparingen die de Franse gezondheidzorg boven het hoofd hangen.
Nederland
In Nederland gebeurt de aflevering van geneesmiddelen reeds op een andere manier. Bij elke therapie die wordt aangevat, mag een apotheker nooit meer geneesmiddelen meegeven dan voor een behandeling van 14 dagen. De apotheker telt uit hoeveel pillen de patiënt voor die twee weken nodig heeft. Dat heeft als voordeel dat hij meteen ook de therapietrouw kan volgen. Een patiënt met pillen voor twee weken die na drie weken pas terugkomt, heeft die pillen niet volgens het voorschrift ingenomen. Als een doos bijvoorbeeld 30 pillen telt, kan een apotheker er zonder probleem 20 uit nemen om de overige 10 bij te houden voor de patiënt als hij terugkomt, of voor een andere patiënt. Die krijgt dan een fotokopie van de bijsluiter mee. De apotheker krijgt een bijzondere verloning voor deze dienst, onafhankelijk van het aantal pillen dat hij de patiënt heeft afgeleverd.
Nederland experimenteert nu trouwens ook met een ander systeem waarbij de patiënt niet-gebruikte medicatie kan terugbrengen. De medicijndoosjes zijn dan voorzien van een thermometer en een sensor die de bewaaromstandigheden opneemt. Zo kan de apotheker bij teruggave meteen zien of de geneesmiddelen correct zijn bewaard en dus niets van hun werkzaamheid verloren zijn.
Groot-Brittanië
Ook in Engeland geeft de apotheker alleen maar exact het aantal pillen mee die zijn voorgeschreven voor de duur van de therapie. Maar al dat knip- en plakwerk is er de Engelse apotheker teveel aan. Zij krijgen er dan ook geen extra verloning voor, het zit vervat in hun globale vergoeding. Net zoals de Engelse apotheker verplicht is om geneesmiddelendozen samen te stellen met dagdosissen voor oudere patiënten die thuis verblijven.
Bron: De apotheker
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier