Galstenen

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Galstenen komen tot ontwikkeling in de galblaas, de opslagplaats van de gal die door de lever wordt aangemaakt.


Galstenen is een veel voorkomende aandoening. Meestal zijn de steentjes zo klein dat ze zonder merkbare symptomen door het spijsverteringsstelsel worden afgevoerd.

Galstenen komen tot ontwikkeling in de galblaas, een klein peervormig orgaan in de rechterzijde van het lichaam, onder de lever. De galblaas is via kleine buisjes met de lever en de darmen verbonden. De galblaas dient als opslagplaats voor gal, die door de lever wordt aangemaakt. Gal is een enzymhoudende vloeistof, of spijsverteringssap, die de afbraak van vetrijke voeding in de spijsvertering mogelijk maakt. Bij het eten van vet voedsel gaat er via de buisjes gal naar de dunne darm, als hulpmiddel bij de vertering.

Gal is een samenstelling van elementen als water, cholesterol, vetten, galzouten en bilirubine. Als dit mengsel uit balans raakt, bijvoorbeeld door een te hoog cholesterolgehalte, worden er kristallen gevormd die zich in de galblaas verharden. Als die kristallen, of galstenen, blijven groeien, is het heel pijnlijk als ze door de minuscule openingen van de buisjes naar de dunne darm worden gestuwd.

Symptomen van galstenen zijn onder meer blijvende ernstige pijn in de bovenbuik, misselijkheid en braken. Galstenen moeten door een arts worden behandeld.

Bekijk ook de video: Verwijdering van de galblaas

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content