© BELGA

Gezondheidsenquête op het voedingssalon

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Voor het derde jaar op een rij zal de VUB, afdeling Huisartsgeneeskunde, een grote enquête voeren tijdens het Voedingssalon van Brussel naar de gezondheidstoestand van de Belgen in relatie tot wat zij eten. Waarom heeft 50% van de Belgische bevolking last van overgewicht? Hebben Belgen ooit een dieet gevolgd? Was dat dieet succesvol?

Het Voedingssalon van Brussel is aan haar 85ste editie toe en opent op 4 oktober voor een periode van 2 weken op de Brusselse Heizel. Jaarlijks trekt dit salon zo’n 150.000 bezoekers. Gedurende de hele duur van het salon zullen alle bezoekers een gezondheidscheck kunnen doen op de stand van de VUB.
Uit eerder onderzoek op het Voedingssalon is gebleken dat 50% van de bevolking overgewicht heeft en dat zelfs één op vijf obees is. De meeste van deze mensen werd door hun huisarts al een dieet aangeraden.
Dit jaar willen de onderzoekers tijdens het Voedingssalon aan de hand van een aantal eenvoudige metingen zoals gewicht, lengte en buikomtrek nagaan hoeveel mensen overgewicht hebben en hoeveel er obees zijn, maar ook hoeveel levensjaren ze verliezen door hun overgewicht. Zo zal bijvoorbeeld een man van 30 jaar die 1m80 groot is en een buikomtrek van 126 cm heeft 7 jaar minder lang leven dan iemand met een buikomtrek van 90 cm.
Verder zullen de onderzoekers nagaan wie er al een dieet kreeg voorgeschreven, wie er al een dieet volgde en welk dieet gevolgd werd.
Ten slotte krijgen de deelnemende bezoekers een advies over hun gewicht en over een aangepast dieet.
Het Voedingssalon is niet alleen begaan met het aanbieden van tal van lekkernijen en nieuwe producten, maar wil de consument ook bewust maken over het belang van gezonde en evenwichtige voeding.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content