© Getty Images

Glaucoom is tweede belangrijkste oorzaak van blindheid

Plusmagazine.be Onlineredactie

Glaucoom is een oogziekte die de oogzenuw geleidelijk en onherstelbaar beschadigt en uiteindelijk tot blindheid kan leiden. Van 11 tot 15 maart 2024 is het Wereld Glaucoom Week. De dienst oftalmologie van het UMC Sint-Pieter organiseert vrijdag 15 maart een gratis opsporingsdag op campus Hallepoort.

Glaucoom is wereldwijd de 2e belangrijkste oorzaak van blindheid. Men schat dat ongeveer 4,5 miljoen mensen als gevolg van deze aandoening blind is geworden en dat aantal in 2020 tot 11,2 miljoen zal oplopen.

Omdat de ziekte ongemerkt voortschrijdt – althans in het begin – is zowat 50 % van de patiënten in de ontwikkelde landen dat deze aandoening heeft zich daar niet van bewust. In de ontwikkelingslanden kan dat tot 90 % oplopen.

…vaak in een laat stadium gediagnosticeerd

Glaucoom wordt niet spontaan opgemerkt en daardoor vaak laattijdig gediagnosticeerd. Meestal is de oogboldruk bij glaucoom te hoog, maar de oogboldruk kan ook normaal zijn. Bij deze aandoening ontstaat er schade aan de zenuwvezels, wat leidt tot een uitval van het gezichtsveld. De patiënt zelf ondervindt pas hinder in een laat stadium.

Meerdere soorten glaucoom

Er bestaan meerdere soorten glaucoom. De meest voorkomende is het primair openhoekglaucoom dat gekenmerkt wordt door bepaalde risicofactoren: hoge oogdruk, familiale antecedenten van glaucoom, donkere rassen, belangrijke bijziendheid en leeftijd.

Er bestaan echter ook vormen waarbij de oogdruk normaal. En er bestaat ook een vorm waarbij de bouw van het oog zodanig is dat de afstand tussen het hoornvlies en de iris verkleind is en daardoor gesloten kamerhoek glaucoom ontstaat.

Vroegtijdig en regelmatig testen om de evolutie van de ziekte af te remmen

Glaucoom kan vandaag niet genezen worden. Medicamenteuze behandelingen, laser en/of verschillende chirurgische technieken kunnen de voortgang van de ziekte en het verlies van het zicht wel afremmen of stoppen.

Het is dus essentieel zich op tijd en regelmatig te laten testen om de oogschade te beperken en een evolutie naar een belangrijke visuele handicap of blindheid te vermijden.

Gratis opsporingsdag in het UMC Sint-Pieter

De dienst oftalmologie van het UMC Sint-Pieter organiseert vrijdag 15 maart van 8u.30 tot 16u.30 een gratis opsporingsdag op campus Hallepoort- Raadpleging Oftalmologie – Route 204 (Wolstraat 105, 1000 Brussel). Voor deze raadpleging is geen afspraak vereist.

Partner Content