Hebben we binnenkort genoeg aan één griepprik?

Een universeel griepvaccin dat langdurig beschermt tegen elke vorm van seizoensgriep komt steeds dichter binnen handbereik. “Verschillende onderzoeksteams zijn erin geslaagd om dat deel van het virus aan te pakken dat niet muteert”, vertelt professor Pierre Van Damme van het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (Universiteit Antwerpen).

Vandaag hebben we elk jaar nood aan een vernieuwde griepprik omdat griepvirussen jaarlijks veranderen en de vaccins telkens maar werkzaam zijn tegen een beperkt aantal virusstammen.Een vaccin dat tegen alle griepsoorten beschermt, zou dus tegemoetkomen aan een grote behoefte. Jaarlijks overlijden wereldwijd naar schatting tussen 300.000 à 500.000 mensen aan de gevolgen van griep.

Allround

Wetenschappers speuren al jaren naar een manier om een allround vaccin te ontwikkelen dat dus niet jaarlijks herhaald hoeft te worden. Recent zijn er op dat terrein grote stappen vooruit gezet. Amerikaanse onderzoekers rapporteerden dat ze een ‘conservatief’ deel hebben ontdekt in het griepvirus dat tegelijk ook voorkomt in de virusstammen die wel muteren.

“Het is hen gelukt om tegen dat specifieke deel antistoffen te ontwikkelen. Nu komt het erop aan om die antistoffen te vertalen naar een doeltreffend vaccin, waarvan dan nog moet aangetoond worden dat het effectief beschermt. Reken op minstens 5 à 10 jaar doorgedreven onderzoek voor zo’n universeel griepvaccin beschikbaar zal zijn. Dat het er komt, staat vast maar het is nog wat geduld oefenen”, vertelt professor Van Damme.

Proefdieren

De volgende jaren zal het nieuwe vaccin uitgebreid worden getest op proefdieren en nadien op mensen. Dat moet onder meer uitwijzen hoeveel jaar het vaccin precies bescherming biedt tegen griep en welke hulpstoffen eventueel moeten toegevoegd worden.

Viervoudig vaccin

Voor de komende winter kunnen we in België voor het eerst een beroep doen op een vaccin dat bescherming biedt tegen vier in plaats van drie soorten griep. Dat verhoogt de kans op effectieve bescherming tegen de seizoensgriep, die elk jaar uit andere virusstammen bestaat. Een belangrijke stap vooruit want bij het samenstellen van het griepvaccin werd de voorbije jaren de bal al eens misgeslagen.

Woonzorgcentra

“Dit nieuwe vaccin biedt een bredere bescherming, maar deze winter wordt het nog maar door twee bedrijven op de markt gebracht. Vanaf volgende winter zullen ook andere producenten het aanbieden.”

Welke doelgroepen best welk type vaccin gebruiken, daar spreekt de Hoge Gezondheidsraad zich niet over uit. Bewoners van Vlaamse woonzorgcentra zullen deze winter alvast nog het traditionele vaccin toegediend krijgen.

Partner Content