Hoe kan je hoofd-en halskanker herkennen?

Hoofd-en halskankers komen frequent voor maar al te vaak worden ze pas in een later stadium ontdekt en behandeld. De Europese Vereniging voor Hoofd-en Halskanker wil daar verandering in brengen en aandacht trekken op de symptomen en de risicofactoren.

Hoofd-en halskankers zijn lang niet zo bekend als borst – of prostaatkanker maar toch is dit al de 5de meest voorkomende kanker ( bijna even frequent als longkanker en twee keer zo veel voorkomend als baarmoederhalskanker) .

Deze kankervorm treft vooral mannen en vrouwen ouder dan 60 jaar. Bij vroegtijdige opsporing kunnen de behandelings-en overlevingskansen met zo’n 80 à 90 % toenemen maar jammer gebeurt dat nog onvoldoende. De Europese Vereniging van Hoofd- en Halskanker wil de ziekte onder de aandacht brengen om zo meer vroegere diagnoses mogelijk maken.

1 voor 3

Hoofd-en halskankers verwijzen naar een groep van tumoren die ontstaan in het slijmvlies van de bovenste lucht- en spijsverteringswegen. Zo’n 9 op de 10 van deze kankers manifesteert zich in de keelholte, de mondholte en het strottenhoofd. De overige 10 % van tumoren bevindt zich in neusholte, sinussen en speekselklieren. In het begin geeft dat meestal symptomen niet erg specifiek zijn en die ook bij andere aandoeningen voorkomen, waardoor mensen er vaak niet mee naar een arts stappen.

Om de ziekte sneller te herkennen, ontwikkelden artsen het concept 1 voor 3, wat staat voor 1 symptoom gedurende 3 weken. Wie één van de volgende symptomen waarneemt, gedurende drie weken zonder enige verbetering, moet zijn huisarts raadplegen die indien nodig zal doorverwijzen naar een specialist.

Welke klachten?

1. Zere tong: zweren of aften in de mond die niet genezen en/of rode of witte vlekjes in de mond

2. Pijn en/of problemen bij het slikken

3. Blijvende heesheid

4. Verstopt neusgat en/of bloedverlies via de neus

5. Bolletje of zwelling in de hals

Welke risicofactoren?

Drie risicofactoren springen in het oog: alcohol, roken en een keelinfectie met het HPV- virus (Humaan Papillomavirus). Mannen die meer dan drie glazen alcohol per dag drinken en vrouwen die meer dan twee glazen nemen, lopen – zeker in combinatie met roken- een verhoogd risico. Zelfs wie passief meerookt, maakt meer kans om een hoofd-of halstumor te ontwikkelen.

Partner Content