© Getty Images/iStockphoto

Kwart van de Belgen gaat niet jaarlijks naar de tandarts

Ruim een kwart van de Belgen is in een periode van drie jaar geen enkele keer naar de tandarts geweest. Vooral de jongste en de oudste leeftijdsgroep scoren slecht. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Intermutualistisch Agentschap (IMA).

De jongste en de oudste leeftijdsgroep gaan heel wat minder vaak jaarlijks naar de tandarts. Cijfers uit 2017 tonen aan dat 56 procent van de 3-en 4-jarigen zelfs nog nooit naar de tandarts ging. Daarnaast bracht 44 procent van de 75-plussers drie jaar lang geen enkele keer een bezoek aan de tandarts. Kinderen tussen 5 en 14 jaar gaan het meest jaarlijks naar de tandarts.

Het IMA beklemtoont dat wie niet jaarlijks op controle gaat, meer moet neertellen. Sinds 2016 is het mondzorgtraject van kracht. Dat houdt in dat wie niet op controle gaat bij de tandarts, het jaar daarop meer remgeld betaalt.

Er zijn ook enkele regionale verschillen te merken. Er is een beduidend verschil tussen Vlaanderen en Wallonië. In Wallonië wordt er minder vaak naar de tandarts gegaan. Ook stedelijke omgevingen scoren merkbaar slechter.

Het agentschap benadrukt dat het belangrijk is om jaarlijks naar de tandarts te gaan voor de mondhygiëne en het vermijden van chronische aandoeningen.

Partner Content