© ZUMA Press

Minister Vandenbroucke wil Ozempic voorbehouden voor patiënten met diabetes type 2

Plusmagazine.be Onlineredactie

De minister wil dat Ozempic voorbehouden wordt voor patiënten met diabetes type 2. De Diabetes Liga juicht het voorstel toe, maar vraagt een nuance. Het artsensyndicaat BVAS vindt dat die inmenging in de therapeutische vrijheid van de arts te ver gaat.

Het begon met de melding dat Ozempic bijna op is. De wereldwijde vraag naar het geneesmiddel is zo groot dat de productie niet kan volgen. Het medicijn dat de bloedsuikerspiegel verlaagt is bedoeld voor diabetici, maar omdat je er ook gewicht mee kan verliezen, explodeerde de vraag naar het ‘wondermiddel’. De zwaarste dosering is tot eind december onbeschikbaar, bij andere doseringen is er een tijdelijk tekort.

“We doen er alles aan om de productie op te drijven”, stelt Novo Nordisk. “We werken 24 uur op 24 en zeven dagen op zeven.” Artsen moeten in tussentijd op zoek naar alternatieven voor diabetespatiënten, luidt het.

Daarop maakte minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke bekend dat hij een koninklijk besluit wil nemen dat ervoor zorgt dat het medicament Ozempic voorbehouden wordt voor patiënten met diabetes type 2. Voor deze mensen is Ozempic een noodzakelijk geneesmiddel, stelt het kabinet-Vandenbroucke. Zonder dit medicijn kan de bloedspiegel ontregeld raken, en lopen ze allerlei risico’s.

Dit KB zal Vandenbroucke vandaag/woensdag voorleggen aan de taskforce Onbeschikbaarheden. Het besluit zal tijdelijk zijn en gelden tot wanneer dit nodig is, benadrukt het kabinet van minister Vandenbroucke.

Nuance voor morbide obesitas

De Diabetes Liga reageerde in eerste instantie verheugd, maar vroeg dinsdag toch om het verbod op het diabetesmedicijn Ozempic voor wie geen diabetes heeft, te nuanceren. De patiëntenorganisatie vraagt een uitzondering voor mensen met morbide obesitas.

De organisatie wijst er op dat er ook tekorten zijn aan medicatie voor mensen met obesitas. Vooral de grondstof semaglutide is schaars. Volgens de Liga moeten artsen Ozempic daarom ook, als de voorraad het toelaat, kunnen voorschrijven aan een kleine groep personen met morbide obesitas (BMI >35). “We mogen het kind niet met het badwater weggooien”, waarschuwt Arnout Wouters, algemeen directeur van de Diabetes Liga.

Parallelle export verbieden

Het artsensyndicaat BVAS is totaal niet opgezet met de plannen van de minister. “Het is niet aan de minister om te bepalen wat artsen mogen voorschrijven”, zo reageert het artsensyndicaat. BVAS vindt dat die inmenging in de therapeutische vrijheid van de arts te ver gaat, hoewel de artsenfederatie wel achter een aanbeveling staat.

BVAS stelt daarom een verbod voor op parallelle export van het geneesmiddel naar andere landen, in plaats van een beperking van het aantal voorschriften. Om te vermijden dat nog meer patiënten in de problemen komen, pleit BVAS daarnaast ook voor de terugbetaling van andere obesitasgeneesmiddelen zoals Saxenda.

“Voor patiënten met een hoge BMI is een behandeling met Ozempic wel degelijk correcte geneeskunde”, aldus BVAS. “Een verbod houdt bovendien het risico in dat het product in het illegale circuit opduikt.” Zowel de Belgische (FAGG) als de Europese (EMA) geneesmiddelenautoriteit heeft de afgelopen week gevraagd om waakzaam te zijn voor vervalsingen van Ozempic.

Partner Content