Onvruchtbaarheid

Onvruchtbaarheid kan vele oorzaken hebben en in veel gevallen wordt de oorzaak van kinderloosheid van een stel nooit gevonden.


De testikels van de volwassen man produceren elke dag ongeveer een half miljard spermadeeltjes. Daarentegen komt er bij een vrouw, eenmaal per maand, meestal maar één eitje vrij.

Voor het tot stand komen van de bevruchting moet uit het grote aantal spermadeeltjes van de man één zaadcel samensmelten met een enkele eicel die uit de eileider vrijkomt.

Onvruchtbaarheid kan vele oorzaken hebben en in veel gevallen wordt de oorzaak van kinderloosheid van een stel nooit gevonden. Te weinig zaadcellen of niet-functionerende zaadcellen in het sperma van de man kunnen oorzaken zijn van vruchtbaarheidsproblemen bij de man. Onvruchtbaarheid bij de vrouw kan door een groot aantal factoren worden veroorzaakt, bijvoorbeeld als er geen eisprong optreedt of bij verstopte eileiders. Ernstige endometriose, een aandoening waarbij delen van het baarmoederslijmvlies zich verspreiden en zich aan de voortplantingsorganen hechten, is ook een bekende oorzaak van onvruchtbaarheid van de vrouw.

Bij sommige paren met vruchtbaarheidsproblemen kan diagnose en behandeling door een arts succes hebben. Bepaalde gevallen kunnen worden behandeld met medicijnen of een operatie. Een arts kan ook alternatieven voor natuurlijke bevruchting bespreken, zoals donorsperma, donoreicellen en adoptie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content