Oogaantasting bij diabetes

Bij diabeten kunnen de bloedvaten die het netvlies voeden schade oplopen. Door die beschadigingen kan zich diabetische retinopathie ontwikkelen.


Bij normaal gezichtsvermogen komt het licht door het hoornvlies het oog binnen, gaat dan door de pupil en de lens en stelt het lichtbeeld scherp op het netvlies. Het netvlies (retina) is de fijne lichtgevoelige voering van de achterkant van het oog.

Bij diabeten kunnen de bloedvaten die het netvlies voeden schade oplopen. Als de bloedvaten in het netvlies beschadigd raken, kunnen ze gaan lekken en opzwellen, en er kunnen vertakkingen en uitlopertjes aan de vaatjes ontstaan. Door die beschadigingen kan zich diabetische retinopathie ontwikkelen.

Bij mensen met diabetische retinopathie wordt het gezichtsveld wazig, ontstaan blanco vlekken in het gezichtsbeeld en veroorzaakt fel licht valse schitteringen. Naarmate de ziekte zich ontwikkelt wordt het gezicht steeds waziger, nemen de blinde vlekken toe en bewegen er vlekjes door het gezichtsveld.

Als behandeling uitblijft, kan diabetische retinopathie tot blindheid leiden. Het is voor diabeten van groot belang hun ogen regelmatig te laten controleren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content