© iStock

Op latere leeftijd papa worden... Een risico?

Over oudere vrouwen die een kind krijgen, was al veel te doen. Maar wat met mannen die op gevorderde leeftijd papa worden? De samenleving ziet er geen graten in, de wetenschap is minder enthousiast.

Anders dan vroeger werd gedacht, zijn moeders niet als enige verantwoordelijk voor bepaalde risico’s die hun baby loopt bij de geboorte. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie. Vorsers van de universiteit van Stanford bestudeerden de medische dossiers van alle geboortes die tussen 2007 en 2016 in de VS werden aangegeven. In totaal ging het om meer dan 40 miljoen baby’s.

Charlie Chaplin was 60 toen Josephine geboren werd.
Charlie Chaplin was 60 toen Josephine geboren werd.© GETTY IMAGES

Uit die analyse blijkt dat het risico op vroeggeboorte, een te laag geboortegewicht en een opname op intensieve zorg, hoger ligt bij baby’s van wie de vader 45 jaar of ouder is, dan bij baby’s van jongere papa’s. En die risico’s nemen nog toe naarmate de leeftijd van de vader stijgt.

Gewijzigd DNA

Een Italiaans onderzoek bevestigt deze vaststellingen. “Die studie betrof 2.626 gezonde mannen tussen 20 en 81 jaar en ging het verband na tussen de leeftijd van de vader en een aantal spermaparameters”, zegt dokter David Pening (gynaecoloog, fertiliteitskliniek Erasmusziekenhuis, Brussel). “Daaruit blijkt dat bij mannen die de 50 voorbij zijn, het zaadvolume en het aantal spermatozoïden afnemen. De spermatozoïden zijn ook minder beweeglijk en vertonen meer abnormale vormen.”

Volgens de onderzoekers is die slechtere spermakwaliteit te wijten aan moleculaire veranderingen in het DNA en wijzigingen in het herstelproces van dat DNA. En die wijzigingen houden duidelijk verband met het verouderingsproces. “Bovendien is oxidatieve stress, een fenomeen dat eveneens sterker speelt bij oudere vaders, verantwoordelijk voor fouten bij het repliceren en de transcriptie van het DNA. Fouten die vervolgens kunnen worden doorgegeven aan het nageslacht”, legt David Pening uit.

De specialist verwijst naar andere studies die “een link leggen tussen enerzijds obesitas en de BMI, die toenemen met de leeftijd, en anderzijds minder beweeglijke spermatozoïden en een stijgend aantal spermatozoïden met een afwijkende vorm.”

Allemaal zaken die een heel ander licht werpen op de kinderwens van koppels die al een zekere leeftijd hebben. De kwestie verdient aandacht omdat uit de twee studies ook blijkt dat mannen almaar later papa worden. “In de Verenigde Staten worden mannen vandaag vader op gemiddeld 31,2 jaar, bij Italianen ligt dat gemiddelde al op 35 jaar”, verduidelijkt de specialist.

Partner Content