Pasgeboren Vlaamse jongen wordt 80, meisje 83 jaar

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Een Vlaamse jongen die in 2013 geboren is heeft een levensverwachting van 79,1 jaar, die van een meisje bedraagt 83,7 jaar. In 2004 was dat voor een jongen nog 77,2 jaar, voor een meisje 82,5 jaar. Met de huidige levensverwachtingen staan Vlamingen op de vijfde plaats in de Europese Unie.

In 2013 stierven 61.063 mensen in Vlaanderen, 678 meer dan in 2012. “De koude maanden maart en april vorig jaar, volgend op een uitzonderlijk lange griepepidemie, zitten daar voor veel tussen”, zegt Heidi Cloots, data-analist bij het Agentschap Zorg en Gezondheid. De stijging in absolute cijfers is logisch door de vergrijzing van onze bevoking. Maar laten we die vergrijzing buiten beschouwing, dan is er door de jaren heen een geleidelijke daling merkbaar van de sterftegevallen.

Betere zorg

Volgens minister Vandeurzen plukken we de vruchten van betere medische verzorging en de betere screening van de bevolking voor gezondheidsrisio’s zoals borstkanker, baarmoederhalsskanker en dikkedarmkanker. “Daarnaast zijn er de campagnes die de bevolking stimuleren om gezonder te gaan leven”, onderstreept minister Jo Vandeurzen. “Er zijn ook nieuwe strategische actieplannen in de maak voor ‘Middelengebruik’ en voor ‘Voeding en Beweging’.”

Ook inzake preventie van zelfdoding lopen verschillende campagnes, zoals “Té gek” “Fit in je hoofd”, en dat blijkt nodig, want Vlaanderen scoort op Europees vlak erg hoog inzake zelfdodingen. Tot de leeftijd van 40 jaar sterven de meeste mannen en vrouwen door zelfdoding.

“De economische crisis sinds 2007 is daar zeker een trigger in”, zegt Heidi Cloots. “De gezondsdoelstelling inzake zelfdoding bepaalt dat de sterfte door zelfdoding bij mannen en vrouwen tegen 2020 moet verminderd zijn met 20 procent ten opzichte van 2000”, zegt minster Vandeurzen. “We zulen er ales aan doen om dat doel te bereiken, maar we moeten wook voorzichtig en genuanceerd zijn: experts wijzen erop dat de zelfdodingscijfers nog onderschat worden, omddat we van een aantal sterftes niet weten dat ze het gevolg zijn van een wanhoopsdaad.”

Zelfdoding voornaamste doodsoorzaak bij mannen tot 50

Boven de 40 jaar sterven mannen het vaakst door zelfdoding (tot 49 jaar), door longkanker (50 tot 79 jaar) en door hartaandoeningen (vanaf 80 jaar). Vrouwen sterven het meest door borstkanker (40 tot 54 en 60 tot 74 jaar), door longkanker (50 tot 59 jaar) en door beroertes (vanaf 75 jaar).vBij mannen is het aantal tabaksgeralteerde sterftes aan het dalen, terwijl het aantal tabaksdoden bij vrouwen stijgt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content