Patiënten krijgen stem in Federaal Kenniscentrum Gezondheidszorg

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) kondigt in het jaarverslag van 2011 aan dat het de patiënten meer wil betrekken in zijn werking.

“Als het KCE te weinig rekening houdt met de realiteit op het terrein, zullen zijn studies te weinig
impact hebben”, schrijft het KCE in een persbericht. Het KCE verleent advies over de organisatie en financiering van een kwaliteitsvolle en doeltreffende gezondheidszorg.

“Voor een onafhankelijke, wetenschappelijke instelling als het KCE houdt verregaand overleg met partijen die een bijzonder belang hebben bij een studieonderwerp, een risico in. Het KCE ontwikkelde daarom overlegmethodes”, meldt het centrum in het persbericht. Die verschillende partijen zijn, onder andere, beleidsmakers, mutualiteiten, zorgverleners, medisch-farmaceutische industrie, media, maar ook de patiënten zelf.

In buurlanden als Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië bestaat een gelijkaardig overlegmodel al, en daar haalde het KCE inspiratie. Algemeen directeur Raf Mertens zegt dat patiënten raadplegen een vrij nieuw idee is. “In ons land beschikken we niet over de middelen om zulke complexe overlegprocessen te organiseren, maar we zullen in de toekomst veel verder moeten gaan dan tot nu toe het geval was.”

“Tot voor kort beschouwde men de mutualiteiten als de vakbonden van de patiënten, maar de mutualiteiten zijn allrounders”, zegt federaal minister van Gezondheidszorg Laurette Onkelinx (PS). Haar Vlaamse collega Jo Vandeurzen (CD&V) reageert positief. “We stellen nog heel vaak vast dat de vertegenwoordiging van patiënten moet versterkt worden opdat ze hun taak als nieuwe partner in het
gezondheidszorgbeleid ten volle zouden kunnen waarmaken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content