© Getty Images/iStockphoto

Prediabetes, een duidelijk alarmsignaal

Naar schatting één miljoen Belgen heeft prediabetes het voorstadium van diabetes met licht verhoogde bloedsuikerwaarden. Handelen is de boodschap, want prediabetes hoeft geen diabetes te worden!

Wat is prediabetes?

  • Als je bloedsuikerwaarden (of glycemie) verhoogd zijn – tussen 100 en 125 mg/dl -, maar nog niet hoog genoeg voor de diagnose diabetes – vanaf 126 mg/dl.
  • Dit geeft geen symptomen. Negen mensen op de tien weten niet dat ze prediabetes hebben. Al worden in deze fase vaak wel een verhoogde bloeddruk en gestegen cholesterolwaarden gemeten.

Is deze situatie terug te draaien?

Inderdaad, het effect van een gezonde leefstijl is vaak zo groot dat iemand met pre-diabetes kan voorkómen dat hij of zij echt diabetes krijgt.

Hoe kunt u zorgen voor een gezonde leefstijl? U kunt:

  • meer bewegen;
  • afvallen;
  • gezonde voeding gebruiken;
  • niet roken.

Wat gebeurt er in het lichaam?

1 In de maag wordt voedsel afgebroken tot onder meer glucose of suiker.

2 Deze glucose komt vervolgens terecht in de bloedvaten.

3 De pancreas of alvleesklier krijgt intussen het signaal om insuline aan te maken. Dankzij dit hormoon kunnen de verschillende lichaamscellen de glucose opnemen en gebruiken als energiebron.

4 Bij prediabetes is de insuline minder efficiënt geworden, waardoor de cellen wel een beetje maar lang niet alle glucose kunnen opnemen. Ze worden stilaan insulineresistent.

5 Er blijft meer glucose in het bloed aanwezig. De suikerwaarden gaan langzaamaan de hoogte in, richting echte diabetes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content