© Getty Images/iStockphoto

RIZIV betaalt pleister met sensor voor het meten van glucosegehalte ook terug voor kinderen

Kinderen en adolescenten met diabetes type 1 krijgen vanaf 1 augustus 2016 ook sensorpleisters waarmee ze hun glucosegehalte kunnen meten, terugbetaald.

In België hebben zo’n 40.000 mensen waaronder 3100 kinderen, diabetes type 1.

Op 20 juni 2016 heeft het Verzekeringscomité van het RIZIV al de terugbetaling van sensorpleisters voor volwassenen, goedgekeurd.

Kinderen en jongeren kunnen terecht in gespecialiseerde diabetescentra die een afzonderlijke overeenkomst hebben met het RIZIV. Het verzekeringscomité van het RIZIV heeft vandaag, 25 juli, de terugbetaling van de sensorpleisters ook voor kinderen en jongeren goedgekeurd. Zij kunnen de sensoren verkrijgen bij hun bezoek aan de gespecialiseerde diabetescentra.

De diabetesteams leren de patiënten hoe ze zelf hun glucosegehalte kunnen controleren en regelen. Ze geven informatie over gezonde voeding en zorgen voor begeleiding rond de sociale, medische en psychologische belasting die diabetes met zich kan meebrengen.

Door onze levensstijl en door de vergrijzing lopen meer mensen risico op diabetes. Minister De Block: “We moeten daarom nu maatregelen nemen in de eerste plaats om de aandoening, waar mogelijk, te vermijden en om erger te voorkomen. Goede begeleiding zoals voorzien door de diabetescentra speelt een belangrijke rol om kinderen en jongeren vroeg te leren hoe ze zich zo goed mogelijk kunnen verzorgen zodat zich geen complicaties voordoen.”

Minimumleeftijd

De nieuwe maatregel maakt deel uit van een overeenkomst over zelfregulatie van diabetes mellitus bij kinderen en jongeren tot 18 jaar oud. In de “intelligente” pleister zit een piepklein naaldje of sensor die draadloos informatie over het glucosegehalte doorstuurt naar een leestoestel dat je boven de pleister houdt. Het grote voordeel, en zeker voor kinderen, is dat je niet langer in de vinger hoeft te prikken.

Het RIZIV betaalt de sensoren terug enkel voor kinderen met diabetes type 1 en enkel aan kinderen vanaf 4 jaar oud. Deze minimumleeftijd heeft te maken met een veilig gebruik van de sensoren.

Niet iedereen zal deze nieuwe meetmethode kunnen gebruiken. Sommige personen reageren allergisch op de sensoren en in bepaalde situatie (bijvoorbeeld wanneer het glucosegehalte sterk wisselt) zal het toch nodig zijn om de vingerpriktest te gebruiken.

Opleiding in het correct gebruik van de sensor

De nieuwe overeenkomst vraagt belangrijke aanpassingen van de centra. Zij zullen in augustus op korte termijn wellicht niet meteen aan een groot aantal van hun patiënten de sensoren kunnen bezorgen. Daarnaast is het ook belangrijk voor de gezondheid van de patiënten, dat elke patiënt en zijn ouders voldoende opleiding krijgen over het gebruik van de sensoren vooraleer de patiënt dit materiaal begint te gebruiken.

Om de centra niet te overbelasten, raadt het RIZIV de patiënten aan om te wachten tot hun volgende afspraak in het centrum om met het diabetesteam van het centrum het gebruik van de sensoren te bespreken.

Insuline

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij je lichaam zelf geen insuline meer aanmaakt, het hormoon dat de bloedsuiker regelt.

Bij diabetes type 2 wordt nog wel insuline aangemaakt maar in onvoldoende hoeveelheden, of is de werking van het aanwezige insuline verminderd. Familiale aanleg speelt een rol, maar met name bij overgewicht en bij gebrek aan lichaamsbeweging neemt de kans om de ziekte te krijgen toe. Diabetes type 2 komt vooral voor vanaf 40 jaar en dus weinig bij kinderen en adolescenten. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content