Sinusitis in beeld

Wanneer slijm zich in de sinussen ophoopt, ontstaat zwelling en ontsteking van de slijmvliezen. Die geven een drukkende pijn in het hoofd. Deze video legt uit wat er precies aan de hand is.


Bij normale ademhaling gaat er lucht via de neus naar de longen. In de schedel bevinden zich holten die lucht bevatten; medische benaming: sinussen.

De vier belangrijkste holten die in de neus en de keel uitkomen zijn de voorhoofdsholte, de kaakbijholte, de bijholte van het zeefbeen en de bijholte van het wiggebeen. Soms kunnen lichaamsvreemde deeltjes via de trilhaartjes van de neus in een van de vier bijholten binnendringen.

In de sinussen bevinden zich ook trilhaartjes, die slijm en deeltjes uit de sinussen terugduwen. De sinussen voeren het slijm via een haarspeldvormige buis, het ostium, naar de neus. Wanneer de trilhaartjes het slijm niet door het ostium kunnen terugduwen, kan het slijm zich in de sinussen ophopen, de doorgangen blokkeren en zwelling en ontsteking van de sinusslijmvliezen veroorzaken; deze aandoening wordt sinusitis genoemd.

Sinusitis ontstaat vaak na een infectie van de bovenste luchtwegen of na een allergische reactie. Symptomen van sinusitis zijn onder meer pijn of druk in het gezicht, verstopte neus, uitscheiding uit de neus en kiespijn. Er zijn receptmedicijnen en vrije-verkoopmedicijnen die de symptomen van sinusitis verlichten; bij patiënten met aanhoudende klachten kan een operatie noodzakelijk zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content