U bent wat uw grootmoeder at

U bent wat u eet, zegt men wel eens. Maar recente studies wijzen uit dat zelfs wat onze grootmoeders tijdens hun zwangerschap aten, de gezondheid van hun kleinkinderen beïnvloed heeft.

Een Amerikaanse studie die vanaf 1983 drie generaties Filipijnse vrouwen volgde, heeft inderdaad effecten van het voedingspatroon van de grootmoeders op hun kinderen en kleinkinderen vastgesteld. Het onderzoek bij zo’n 3.000 vrouwen werd voorgesteld op het jaarlijks congres van de American Association for the Advancement of Science (AAAS) in Chicago. Dokter Christopher Kuzawa en zijn team ontdekten dat als vrouwen gezond en voedzaam aten tijdens hun zwangerschap, dat niet alleen heilzaam was voor hun kinderen, maar ook voor hun kleinkinderen, die op lange termijn veel gezonder bleken.

Kwaliteitsvoeding

“Het aantal calorieën die de moeder tijdens de zwangerschap opneemt, heeft geen effect op de baby, zo hebben een heleboel studies uitgewezen”, zegt Kuzawa. “Het is vooral de kwaliteit van de voeding van de moeder voor de zwangerschap en tijdens de eerste ontwikkelingsperiode van de foetus die het grote verschil maakt.”

Obesitas

Ondervoeding of zwaarlijvigheid van de moeder en de grootmoeder zijn risicofactoren voor de gezondheid van de kinderen en dat hun hele leven lang. Het kan hun constitutie permanent beïnvloeden, lang nadat ze zijn opgegroeid en hun risico op een aantal aandoeningen aanzienlijk doen toenemen. Naarmate hun geboortegewicht hoger is, neemt het risico op aandoeningen op latere leeftijd nog verder toe.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content