© Getty Images

Vast remgeld bij kinesitherapie vanaf 1 september 2019

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Vanaf 1 september 2019 betalen patiënten een vast persoonlijk aandeel (remgeld) per kinesitherapiezitting. Tegelijk worden de specifieke kinesitherapiezittingen voor personen met een hersenverlamming ook mogelijk voor volwassenen. Ten slotte verduidelijkt de nomenclatuur de situatie voor bepaalde technieken uitgevoerd door kinesitherapeuten.

Kinesitherapie: vaste en afgeronde remgelden

Vanaf 1 september 2019 komt er een systeem van vaste remgelden voor kinesitherapieverstrekkingen.

De remgelden zijn dan niet langer een percentage van het honorarium maar worden vaste bedragen. Het systeem van de remgelden voor kinesitherapiezittingen wordt daardoor eenvoudiger:

  • het aantal verschillende bedragen vermindert duidelijk,
  • de bedragen zijn afgerond,
  • en ze zullen niet verhogen bij een volgende indexering of opwaardering van de honoraria.

Door de afronding van de bedragen zorgt dit nieuwe systeem voor een verschil van enkele eurocenten, soms wordt iets minder terugbetaald, soms iets meer. Patiënten met chronische behandelingen zullen het meeste voordeel zien. Voor alle behandelingen is er vanaf dan een vast bedrag. Wat wil zeggen dat het persoonlijk aandeel niet stijgt wanneer de honoraria stijgen.

Het bedrag van het remgeld is afhankelijk van de categorie van zorg. De tabel op de website van het Riziv omvat de verschillende bedragen van de remgelden voor de verschillende categorieën.

Specifieke kinesitherapiezittingen voor patiënten met een hersenverlamming nu ook voor volwassenen

Mensen met een hersenverlamming die is opgetreden voor hun 7de verjaardag hebben vaak nood aan lange kinesitherapiezittingen. Vandaag betaalt de gezondheidszorgverzekering deze kinesitherapiezittingen van 60 minuten terug tot de 21ste verjaardag van de patiënt. Vanaf 1 september verdwijnt die leeftijdsgrens, waardoor meer dan 700 patiënten extra geholpen kunnen worden. Het aantal terugbetaalde zittingen hangt dan ook af van de graad van de hersenverlamming met differentiatie qua leeftijd. Voor patiënten ouder dan 3 jaar worden er meer verstrekkingen per jaar vergoed op basis van de zwaarte van de disfunctie.

Invasieve technieken zoals acupunctuur en dry-needling worden niet terugbetaald

Acupunctuur was reeds uitdrukkelijk uitgesloten van terugbetaling door de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging. De nomenclatuur maakt nu ook duidelijk dat de verzekering ook andere invasieve technieken zoals dry-needling niet vergoedt indien die zouden worden toegepast door kinesitherapeuten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content