Verhoogt tandvleesontsteking de kans op hart- en vaatziekten?

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Een tandvleesontsteking waarmee u geruime tijd blijft lopen, vergroot de kans op hart- en vaatziekten. U heeft er dus alle belang bij om bloedend tandvlees meteen aan te pakken!

Inderdaad, de laatste tien jaar zijn er meer en meer studies die aantonen dat parodontitis (chronische, bacteriële ontsteking van het tandvlees) een mogelijke risicofactor is voor onder meer hart- en vaatziekten.

Een studie uit 2003 wees uit dat mensen met parodontitis 19% meer kans hadden op een hartinfarct dan het normale risico op basis van de reeds erkende risicofactoren. In een andere 12 jaar durende studie bij meer dan 40.000 mannen stelde men vast dat het risico op een herseninfarct met 60% toeneemt bij mensen met chronische parodontitis.

Men vermoedt dat enerzijds de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de parodontitis ook in de bloedcirculatie terecht komen, zich in een athermateuze plaque kunnen nestelen en de reeds bestaande ontstekingsreacties in de vaatwand zodanig verergeren dat het atheroscleroseproces en/of de atherotrombose (het loskomen van een klonter vanaf de vaatwand die elders in het lichaam, bijv. hart of hersenen, een bloedvat zal verstoppen) wordt versneld.

Anderzijds stimuleert parodontitis de aanwezigheid van stoffen die het ontstekingsproces van de vaatwand kunnen bevorderen in de bloedcirculatie. Goed verzorgen dus

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content