Verwijdering van de galblaas

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Als je galblaas geïnfecteerd, ontstoken of geblokkeerd raakt, of als zich galstenen ontwikkelen, kan het nodig zijn de galblaas te verwijderen.


De galblaas is een peervormig orgaan rechtsboven in de buik, onder de lever. De galblaas is via kleine buisjes met de lever en de darmen verbonden.

De galblaas dient als opslagplaats voor gal, die door de lever wordt aangemaakt. Gal is een vloeibare substantie die bijdraagt aan de vertering van vet voedsel. Nadat je hebt gegeten begint het lichaam met het spijsverteringsproces; de galblaas trekt zich samen en stuurt gal naar de darmen.

Als je galblaas geïnfecteerd, ontstoken of geblokkeerd raakt, of als zich galstenen ontwikkelen, kan het nodig zijn de galblaas te verwijderen. Na verwijdering van de galblaas wordt in de lever nog steeds gal aangemaakt, maar die wordt dan continu via de darmen uitgescheiden.

Symptomen van een galblaasaandoening: spijsverteringsstoornissen, buikpijn, misselijkheid, koorts, geelzucht en een snelle hartslag. Galblaasaandoeningen komen bij vrouwen het meest voor. Erfelijkheid, voeding, zwaarlijvigheid en leeftijd zijn belangrijke factoren.

Bekijk ook de video: Galstenen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content