Vitamine D kan bij oudere mensen als ontstekingsremmer dienen

Plusmagazine.be Onlineredactie

De VUB onderzoeksgroep Frailty in Ageing onderzocht de effecten van voedingssupplementen op het immuunsysteem. Men diende 380 oudere mensen met beperkte mobiliteit 13 weken lang ofwel voedingssupplementen toe met vitamine D en leucine verrijkte eiwitten ofwel een placebo. De belangrijkste bevinding van de studie is dat het chronische ontstekingsprofiel steeg bij de oudere mensen die een placebo hadden gekregen.

Het onderzoek onder leiding van prof. Ivan Bautmans, een onderdeel van de Europese PROVIDE studie, werd gepubliceerd in het wetenschappelijk vakblad Ageing Clinical and Experimental Research in April 2019.

Een van de karakteristieken van ouder worden is het optreden van een chronische laaggradige ontsteking. Deze lichte, maar chronische verhoging van ontstekingsstoffen in de bloedbaan ontstaat door verouderingsprocessen in het afweersysteem, toename in de vetmassa en een sedentaire levensstijl. Een chronische laaggradige ontsteking versnelt het optreden van chronische ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes, artrose, ed. Uit de studie blijkt dat een voedingssupplement met vitamine D en leucine de stijging van het chronisch ontstekingsprofiel verhindert.

Chronische laaggradige ontsteking heeft invloed op gezond ouder worden

Een chronische laaggradige ontsteking heeft ook een invloed op de spierkracht en -massa en verhoogt onder meer de kwetsbaarheid bij oudere mensen en verlaagt daardoor hun zelfstandigheid. Het verhinderen of genezen van een chronische laaggradige ontsteking draagt daarom zeker bij tot gezond ouder worden of healthy ageing.

De Europese PROVIDE studie doet onderzoek naar de effecten van voedingssupplementen met vitamine D en eiwitten bij minder mobiele oudere mensen. Oudere mensen hebben namelijk vaak een tekort aan vitamine D en eiwitten. Vitamine D kan men terugvinden in vis, maar wordt ook aangemaakt na blootstelling aan UV-zonnestralen. In de wintermaanden, wanneer er maar weinig natuurlijk zonlicht is, wordt een supplement van vitamine D vaak aangeraden. Eiwitten vind je in melkproducten, eieren, kippenwit of peulvruchten. De PROVIDE studie heeft onder meer al aangetoond dat het toedienen van vitamine D en eiwitsupplementen een positieve invloed heeft op spiermassa bij oudere mensen.

Partner Content