VLK pleit voor terugbetaling borstreconstructie met eigen weefsel
Een borstreconstructie met eigen weefsel na borstkanker, maakt onderdeel uit van de medische behandeling. Toch blijft dit ‘eindstadium’ van de borstkankertherapie voor heel wat vrouwen onbereikbaar want onbetaalbaar. De Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) lanceert daarom een nieuwe campagne.
Heel wat borstkankerpatiëntes moeten vandaag tot duizenden euro extra betalen als ze een borstreconstructie willen laten uitvoeren met eigen weefsel. Ook vrouwen die een preventieve borstamputatie nodig hebben, omdat ze drager zijn van het erfelijke borstkankergen, worden daarmee geconfronteerd. “Nochtans maakt zo’n reconstructie een essentieel onderdeel uit van het genezingsproces. Het is bovendien van groot belang voor het zelfbeeld en het zelfvertrouwen van deze vrouwen”, benadrukt Marc Michils, directeur van de Vlaamse Liga tegen Kanker.
Gezondheidsrecht
“Een borstreconstructie mag bij deze vrouwen dan ook niet gezien worden als een esthetische ingreep of een luxe. Het is een gezondheidsrecht. Deze vrouwen hebben er nooit voor gekozen om hun borsten te verliezen”, zegt prof. Dr. Jan Lamote, borstchirurg van het UZ Brussel. De ziekteverzekering voorziet wel in een terugbetaling maar die volstaat vandaag niet om de medische kosten te dekken voor zo’n complexe chirurgische ingreep. Het alternatief is kiezen voor een goedkopere reconstructie met prothesemateriaal maar daar zijn heel wat nadelen aan verbonden zoals mogelijke lekkage, infecties en verharding rond het implantataat. Na een tiental jaren zijn de implantaten bovendien ook aan vervanging toe.
Onderbuik
“Een reconstructie met eigen weefsel zorgt voor een mooier resultaat , leidt tot minder verwikkelingen en komt op langere termijn dan ook goedkoper uit. Het gaat om een heel gespecialiseerde operatie waarbij twee teams van plastische chirurgen ongeveer zes uur lang in de weer zijn. Bij deze ingreep wordt er ter hoogte van de onderbuik een stuk huid en een vetlaag weggenomen met daaraan een aan- en een afvoerend bloedvat. Dat wordt vervolgens getransplanteerd naar de plaats waar de nieuwe borst komt. De vergoeding die het RIZIV daar nu tegenover plaatst, volstaat volgens de plastische chirurgen niet, waardoor ze vandaag een bijkomend honorarium hiervoor aanrekenen, dat soms wel ‘esthetisch honorarium’ wordt genoemd. Ook privé-hospitalisatieverzekeringen betalen dit honorarium niet terug.
Oproep
Het bedrag dat vrouwen vandaag zelf moeten bijbetalen voor een borstreconstructie kan daardoor aardig oplopen. Voor velen te hoog, waardoor de operatie wordt uitgesteld. Uit een onderzoek dat het VLK hiernaar voerde in 2008 bleek dat vrouwen tussen de 800 en 3.333 euro per borst moesten opleggen. Om een goed zicht te krijgen op de situatie vandaag, doet het VLK een oproep aan alle vrouwen die een reconstructie lieten uitvoeren of het overwogen, om te melden hoeveel ze moesten betalen, of hun hospitalisatieverzekering bepaalde kosten terugbetaalde enz. Het VLK heeft hiervoor een speciale vragenlijst opgesteld, die (ook anoniem) kan ingevuld worden via www.kankermeldpunt.be. “Met deze resultaten, willen we een actueel zicht krijgen op deze problematiek om zo nog krachtiger een pleidooi te houden bij de beleidsmakers om de behandeling betaalbaar te maken voor iedereen.”
Vragen over de actie of over de terugbetaling van borstreconstructries? Bel het gratis nummer van het VLK op 0800-35 444
Meer lezen? In Plus Magazine van deze maand staat een uitgebreide reportage over dit onderwerp. Verschillende vrouwen getuigen daarin over hun ervaringen met een borstreconstructie met eigen weefsel of vertellen over de moeilijke keuze waar ze voor stonden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier