Voortdurend overuren presteren zet deur open voor depressies
Op systematische basis meerdere overuren per dag presteren verhoogt het risico op zware depressies. Dat blijkt uit langdurig onderzoek bij meer dan 2.000 beambten van de Britse autoriteiten. De resultaten van de studie staan in het vaktijdschrift “PLoS ONE”.
De vorsers van het University College London en het Finse Instituut voor Arbeidsgeneeskunde in Helsinki namen de gegevens onder de loep van 1.626 mannen en 497 vrouwen. Gemiddeld waren ze 47 jaar oud. Zij werden tussen de 3,8 en 7,2 jaar lang begeleid. Elf procent werkte gemiddeld elf uur en meer per dag. Bij een eerste onderzoek werd uitgesloten dat de werknemers al psychische klachten hadden.
In totaal ontwikkelde 3,1 procent van de 2.123 onderzochten, of 66 mensen, een zware depressie. Bij de 1.105 met 7 tot 8 werkuren waren het er 38, bij de 227 ondervraagden met 11 tot 12 werkuren 10. Bij die cijfers werd aansluitend de invloed van andere factoren uitgefilterd. Daarna bleek dat de waarschijnlijkheid van een zware depressie bij de workaholics dubbel zo hoog lag als bij werknemers zonder overuren.
“Ook al kunnen occasionele overuren voordelen voor het individu en de maatschappij hebben, is het toch belangrijk te onderstrepen dat te veel overuren gepaard gaan met een hoger risico op zware depressies”, aldus onderzoekster Marianna Virtanen. De auteurs geven wel toe dat ze uit de resultaten geen “plausibele verklaringen” kunnen afleiden voor de grotere aanwezigheid van depressies bij overuren. Andere studies geven echter aan dat wie zich volledig laat opslorpen door zijn job, meer kans heeft op gezinsconflicten, zich minder kan ontspannen en meer stresshormonen in het bloed heeft.
Dient nog opgemerkt dat overheidsbeambten algemeen gezonder door het leven gaan dan het gemiddelde van de bevolking. Daardoor liggen de depressiecijfers zo’n 3,1 procent lager dan in andere onderzoeken die op de gewone bevolking betrekking hadden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier