Wat is lactose-intolerantie?

Als er in de darm te weinig lactase wordt aangemaakt, kan de lactose niet afgebroken worden tot verteerbare suikers. Dan is er sprake van lactose-intolerantie. Mensen met dit probleem hebben vaak last van overmatige gas- en zuurproductie, een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn, krampen en diarree.

Diagnose

Lactose-intolerantie kan op verschillende manieren worden opgespoord. Het meest gebruikte onderzoek is de waterstofademtest. Daarbij neemt de patiënt een bepaalde hoeveelheid lactose in, en daarna wordt verschillende keren gemeten hoeveel waterstof er zit in de lucht die de patiënt uitademt. Als de hoeveelheid waterstof stijgt bij de metingen wil dat zeggen dat de lactose niet goed verteert.

Een andere mogelijkheid is de Lactose Tolerantie Test (LTT). Hierbij wordt na inname van een bepaalde hoeveelheid lactose een vingerprik gedaan. Zo wordt gemeten wat het bloedsuikergehalte is. Aangezien lactose een soort suiker is , geeft dit informatie over de opname van lactose door de darm.

Een derde methode is een eliminatie-provocatiedieet. Daarbij krijgt de patiënt eerst lactosevrije voeding om te kijken of de klachten verminderen of verdwijnen. Vervolgens worden weer voedingsproducten met lactose aan het dieet toegevoegd om te kijken of de klachten terugkomen.

Baby’s

De aanmaak van lactase is het hoogst onmiddellijk na de geboorte. Elke baby beschikt over voldoende lactase om de lactose in de moedermelk te verteren. Toch kan lactose-intolerantie ook opduiken bij zuigelingen. Dat kan getest worden via de ontlasting. Een arts kan de zuurgraad van de ontlasting meten en aan de hand daarvan vaststellen of de zuigeling lactose-intolerant is. Op basis van die resultaten kan vastgesteld worden welke zuigelingenvoeding het meest geschikt is.

Overigens daalt de productie van lactase sowieso tussen het tweede en vijfde levensjaar. Dan gaan kinderen meer groenten en vlees eten. Ook al drink je helemaal geen melk meer, je lichaam blijft lactase produceren. Bij oudere mensen kan de productie van lactase wel sterk afnemen.

Oplossing?

De meeste mensen kunnen nog wel een bepaalde hoeveelheid lactose verdragen, dus zij kunnen een lactosebeperkt dieet volgen. Als je de hoeveelheid lactose verspreid over de dag inneemt en in combinatie met een maaltijd zal je lichaam de lactose beter verdragen.

Voor mensen die helemaal geen lactose verdragen is een lactosevrij dieet aangewezen. Maar dat is lang niet zo eenvoudig als het lijkt. Veel voedingsmiddelen en medicijnen bevatten namelijk lactose.

Als aanvulling op een dieet kan je eventueel producten met het enzym lactase gebruiken, zoals Kerutabs. Die zijn verkrijgbaar bij apotheken.

Geen koemelkallergie

Vaak wordt lactose-intolerantie verward met koemelkallergie. In beide gevallen reageert het lichaam negatief op melkproducten, maar die reactie komt wel op een andere manier. Daar waar lactose-intolerantie een probleem is in de afbraak van melksuiker ontstaat koemelkallergie vanuit het immuunsysteem. Dat produceert antistoffen tegen het koemelkeiwit, waardoor het lichaam een allergische reactie vertoont.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content