© Getty Images/iStockphoto

Wat is ‘zomergriep’?

Ook in de zomer zeggen mensen wel eens dat ze geveld zijn door griep. Meestal is dat niet dezelfde griep als tijdens de herfst of winter, maar de zomergriep. En een zomergriep is eigenlijk niet meer dan buikgriep.

Buikgriep wordt meestal veroorzaakt door zeer besmettelijke virussen, zoals bijvoorbeeld een enterovirus, norovirus of het rotavirus. Buikgriep is geen griep, maar een maag-darmontsteking.

Symptomen

Mogelijke klachten bij buikgriep zijn buikpijn, in combinatie met krampen, hoofdpijn, diarree, moeheid, slechte eetlust en soms ook overgeven en koorts.

Griep en buikgriep worden dan wel beide griep genoemd, het zijn totaal verschillende ziektes. De ‘gewone’ griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Buikgriep wordt, zoals eerder al genoemd, veroorzaakt door entero- en norovirussen. De griepprik geeft wel bescherming tegen het influenzavirus, maar niet tegen de buikgriep.

Uitdroging voorkomen

Mensen die een buikgriep krijgen, zijn meestal na een paar dagen weer op de been. Er zijn ook geen geneesmiddelen tegen buikgriep. Wie er door geveld is, moet wachten tot het over is. Wat wel belangrijk is, is dat iemand met buikgriep voldoende drinkt. De kans op uitdroging is namelijk aanwezig. Vooral bij kinderen en baby’s moet hier goed opgelet worden. Veel rusten en drinken is dus het enige dat je kunt doen.

Omdat buikgriep zo besmettelijk is, is het wel van belang dat je een aantal regels in acht neemt om verdere besmetting te voorkomen:

  • Handen goed wassen na toiletbezoek.
  • Regelmatig het toilet schoonmaken, inclusief spoelknop, kraan en deurklink!
  • Regelmatig hand-, thee- en vaatdoeken wisselen.
  • Was beddengoed etc. op een zo hoog mogelijke temperatuur.
  • Laat iemand die ziek is geen voedsel bereiden voor anderen.
  • Maak speelgoed van kinderen goed schoon.

Bron: Gezonheidsnet.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content