© Getty Images

Zo stap je vlot over naar de wintertijd

Dit weekend schakelden we over op wintertijd. Experten ijveren al geruime tijd voor het afschaffen van dit systeem omdat het negatieve impact heeft op de gezondheid. In afwachting daarvan alvast enkele tips om je vlot aan te passen aan die wintertijd.

Met het ingaan van de wintertijd wordt het ’s avonds een uurtje vroeger donker terwijl het in de ochtend sneller weer licht wordt. Dat heeft natuurlijk een grote invloed op onze interne biologische klok. Door de band hebben de meeste mensen meer moeite met het overschakelen van winter- naar zomertijd in plaats van omgekeerd zoals nu. Dat komt onder meer omdat de wintertijd beter aansluit bij onze natuurlijke biologische klok. Die richt zich vooral naar de zonnetijd, waardoor mensen vooral tijdens de zomertijd vaak slaaptekort opbouwen. Door het langere avondlicht raken we immers moeilijker op tijd in slaap en ook opstaan is vaak balen. De cortisolproductie die ons helpt om te ontwaken komt dan immers later op gang. Wanneer het buiten nog donker is, werkt die interne klok minder goed waardoor velen in de zomertijd nood hebben aan een wekker.

Snellere biologische klok

Minder avondlicht wat het geval is bij wintertijd laat onze biologische klok dan weer een tikje sneller lopen, vertellen slaapwetenschappers. Daardoor zullen we ‘a avonds iets vroeger naar bed gaan en iets vroeger weer ontwaken. Ben je gevoelig aan de omschakeling van winter- naar zomertijd, dan kan je zelf wel een en ander ondernemen om je slaap te vrijwaren. Licht, regelmaat en beweging zijn daarbij cruciaal.

Ga voldoende buiten

Blootstelling aan licht helpt de biologische klok om zich te resetten. Trek daarom meteen na het opstaan even naar buiten, zelfs al is het bewolkt. De lichtsterkte en helderheid van daglicht is 100 sterker dan van kunstlicht. Een ander hulpmiddel is ontwaken met een lichtwekker en wie erg gevoelig is aan het effect van licht kan lichttherapie toepassen, door elke ochtend een half uur een lichtbril of lichtlamp te gebruiken.

Licht werkt op verschillende manieren. Zo lopen er rechtstreekse verbindingen van het netvlies waarop dit licht invalt naar de centrale biologische klok maar ook naar de hersencentra die ons gemoed regelen. Dankzij licht ga je dus veel energieker ontwaken en het heeft een positieve impact op de insulinehuishouding.

Tenslotte zet lichtblootstelling een krachtige rem op de melatonineproductie (slaaphormoon). Hoe beter dat wordt geblokkeerd bij het ontwaken, hoe efficiënter het ’s avonds opnieuw wordt opgestart, waardoor je de volgende nacht beter slaapt.

Rituelen en regelmaat

Regelmaat is een must voor een verkwikkende nachtrust, zeker voor wie kampt met slaapproblemen. Tracht dus elke avond rond hetzelfde tijdstip te gaan slapen. Je kan je dag best 2 uur voor slapengaan afbouwen aan de hand van rituelen zoals een bad nemen, de lichten dimmen, wat lezen of tv kijken, iets warm drinken. Op die manier herkent je lichaam de signalen en bereidt het zich voor op de nacht.

Bij het omschakelen in de nacht van zaterdag op zondag, behoud je ook best die regelmaat. Je kan een uurtje langer slapen maar voor wie moeite heeft met de uurverandering is het beter om zaterdag een uurtje later naar bed te gaan (volgens de nieuwe wintertijd) en vervolgens rond hetzelfde uur op te staan.

Beweging

Zeker tijdens de wintertijd kan beweging enorm helpen om je meer energie te geven. Door in de ochtend een wandeling of sportsessie te ondernemen of gewoon naar je werk te fietsen, maak je meer endorfines aan en zul je je minder moe voelen.

Partner Content