Zout minderen of toch niet?

Al jarenlang wordt de raad gegeven het zoutverbruik te beperken. Nu de boodschap eindelijk begint door te dringen, ook bij de fabrikanten van kant-en-klare maaltijden, wordt plots beweerd dat te weinig zout eten gevaarlijk zou zijn. Wat is hier van aan?”

In mei zorgde de publicatie van een studie in de Journal of the American Medical Association
(JAMA), een toonaangevend wetenschappelijk blad, voor ophef. Plots werden de jarenlange aanbevelingen in verband met zoutbeperking in vraag gesteld. Meer zelfs, hoe lager het zoutgebruik,
hoe hoger de kans om te sterven ten gevolge van hart- en vaatziekten, zo stelde men vast. Moeten we dus meteen het zoutvat terug een ereplaats geven op tafel?

Neen, zover is het zeker niet, zeggen de Hoge Gezondheidsraad en het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie. Die pleiten er nog steeds voor dat we ons zoutverbruik beperken tot 5g per dag. De studie in de JAMA heeft volgens de wetenschappers te veel beperkingen om het advies te wijzigen: het ging om een relatief jonge groep mensen (gemiddelde leeftijd ong. 40 jaar) en mensen die bij aanvang van de studie reeds een verhoogde bloeddruk of een hart- en vaatziekte hadden werden uitgesloten.

Precies voor deze groepen is de zoutbeperking het belangrijkst. De huidige kennis over het negatieve effect van overdreven zoutgebruik bij verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten is volgens tal van wetenschappers voldoende stevig onderbouwd om het zoutadvies niet op basis van één studie te herzien. We weten dus wat ons te doen staat in de keuken vermits het gemiddelde zoutverbruik in ons land momenteel rond de 10 gram per dag schommelt in plaats van de aanbevolen 5 g/dag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content