© Frank Bahnmüller

Barbara Sarafian: ‘Met vertrouwen kom je er wel’

Actrice Barbara Sarafian (48) is dit najaar te zien in Everybody Happy, de nieuwe film van Nic Balthazar. Plus Magazine-redacteur, Ann Heylens, ontmoette haar in haar woonplaats Gent voor een gesprek over burn-out, werk en liefde.

Plus Magazine: Hoe belangrijk is jouw job voor je?

Heel belangrijk. Mijn job gaat over mezelf manifesteren. Ik heb een kanaal gevonden om mij uit te drukken, emoties concreet te maken waarvan ik zeker weet dat mensen ze kunnen oppikken. Dat is voor mij in verbintenis staan met de wereld. Maar af en toe moet de deur dicht. Ik heb geen job die het mij moeilijk maakt. Ik ben niet jobmoe, maar soms mensenmoe. Soms heb ik na een avondje stappen geen drankkater maar een mensenkater. Ik heb altijd nood gehad aan af en toe alleen zijn. Ik zoek instinctief de stilte op. Mijn autoritten van en naar de set zijn heilig: een grote pot koffie, een muziekje. Ik geniet van het onderweg zijn en niemand die weet waar ik op dat moment ben.

Toen je zoon naar school ging heb je bewust een rustpauze ingelast als actrice. Ging het nadien meteen terug goed?

Met Aanrijding in Moscou (film uit 2008) heb ik terug een sprong gemaakt. De bal ging meteen aan het rollen. Als je angstig bent, lukt dat niet. Je moet een beetje vertrouwen hebben, en dan komt het meestal ook goed. Het is belangrijk je geen statusangst en stress te laten aanpraten. Hoe vaak heb ik dat niet gehoord: als je het nu niet doet, zal het niet meer gebeuren. Ach, hou toch op! Als een deur dicht is, laat ze voor wat het is, en klop op een andere deur. Mensen zijn soms hun eigen grootste saboteur. De angst hun status te verliezen is vaak wat mensen het meest vermoeit.

Wat doe je wanneer je het moeilijk hebt?

Dan zoek ik mijn zoon op. Zonder daar specifiek met hem over te praten, want ik wil hem daar op zijn leeftijd niet mee belasten. Hij heeft ook geen boodschap aan melodramatiek. Maar wij hebben een zeer goeie band. Echt top.

Het volledige interview met Barbara Sarafian leest u in het oktobernummer van Plus Magazine, te koop vanaf 22 september 2016.

Partner Content