Bart De Wever en mucopatiënt Jules © #mucosocks Mucovereniging

Belgische burgemeesters zetten hun beste beentje voor in de strijd tegen muco

De Mucovereniging lanceert tijdens de Europese Mucoweek een nationale campagne om aandacht te vragen voor de ziekte mucoviscidose. Maar liefst 180 Belgische burgemeesters scharen zich achter de actie en helpen de campagne door mucosokken te dragen.

In ons land strijden 1.362 mensen tegen mucoviscidose. De ziekte, ook wel muco of taaislijmziekte genoemd, is tot op de dag van vandaag ongeneeslijk. Het is de meest voorkomende levensbedreigende erfelijke ziekte in ons land. De symptomen hebben een grote impact op het dagelijkse leven van de patiënten. De therapie om de symptomen te bestrijden, neemt dagelijks tot vier uur in beslag. De meeste personen met muco hebben een sterk verminderde longcapaciteit door aanhoudende infecties en ontstekingen in de longen. Daarnaast hebben ze ook vaak te kampen met onder andere ernstige spijsverteringsproblemen. De gemiddelde levensverwachting voor personen met muco ligt tussen de 43 en 53 jaar.

Mucosocks
Mucosocks© #mucosocks Mucovereniging

De Mucovereniging pakt opnieuw uit met een sokkencollectie voor volwassenen en kinderen. De Belgische burgemeesters scharen zich achter de actie door de mucosokken zelf ook te dragen. De integrale opbrengst van de sokkencollectie, die verkrijgbaar is via www.mucoweek.be, gaat naar wetenschappelijk onderzoek naar mucoviscidose in België. Voor slechts 10 euro geef je zuurstof aan het onderzoek naar muco... én ontvang je een paar fancy kousen.

“Met de huidige behandelingen kunnen we de symptomen van muco voorkomen, vertragen of verlichten. Maar de dagelijkse zorg kost nog steeds veel tijd, energie en geld. Wetenschappelijk onderzoek naar efficiëntere behandelingsmethodes en op termijn zelfs een manier om muco te genezen, is dus van groot belang. Onderzoek geeft hoop op een beter en langer leven voor personen met muco. Met onze sokkenverkoop steunen we het muco-onderzoek in de hoop dat we de ziekte op een dag uit de wereld kunnen helpen”, zegt Stefan Joris, directeur van de Mucovereniging.

Muco in cijfers

  • Er zijn 1.362 personen met muco in ons land.
  • 1 op 20 Belgen is drager van het mucogen en kan de ziekte doorgeven aan zijn of haar kinderen.
  • Elke 10 dagen wordt ergens in ons land een kind met muco geboren.
  • De therapie om de symptomen te bestrijden, neemt dagelijks tot 4 uur in beslag.
  • Er zijn meer dan 2.000 verschillende mutaties van muco bekend.

De gemiddelde levensverwachting voor personen met muco ligt tussen de 43 en 53 jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content