© Getty Images

Een huiskat entertainen

Een kat die vrij buiten kan rondlopen, brengt een groot deel van de dag door met verkennen en jagen. Ze verveelt zich nooit. Maar hoe houd je een huiskat bezig?

Het eerste waarop je moet letten is dat je huiskat makkelijk toegang heeft tot zoveel mogelijk ramen, zodat ze alles wat er in de buitenwereld gebeurt rustig kan observeren, vanuit verschillende invalshoeken. Alles kan haar aandacht trekken: voorbijgangers, een eekhoorn die in een boom klimt, de hond van de buren... Het is zijn hoogsteigen kattentelevisie! Maak de vensterbanken gezellig door er kleine, comfortabele plaids op te leggen of, nog beter, zet een krabpaal voor een van de ramen.

Hoe rijker en stimulerender de omgeving die je creëert, hoe kleiner de kans dat je kat zich gaat vervelen. Plaats verschillende planken of hoge meubelstukken naast elkaar zodat je compagnon van de ene naar de andere hoge plek kan springen, erop kan slapen of alles wat er ‘beneden’ gebeurt kan observeren. Katten houden ook van behaaglijke schuil- en verstophoekjes en natuurlijk van een variëteit aan speeltjes om zich te vermaken en in beweging te blijven. Ze kunnen met het kleinste niemendalletje spelen (een kurk, een knuffelmuis, een balletje, een touwtje dat aan een deurknop hangt met een speeltje aan het uiteinde, enz.), maar toch houden ze nog meer van actief speelgoed, zoals namaakprooien die bewegen en een geluid maken bij het aanraken.

Zet een krabpaal voor het raam zodat je kat de buitenwereld kan observeren.

De meeste katten spelen alleen, maar ze genieten er ook van om met hun baasje te dollen. Met een huiskat spendeer je best nog wat meer tijd, door, bijvoorbeeld, samen interactieve spelletjes te spelen. Dankzij het spelen zal haarzelfvertrouwen groeien en jullie band sterker worden. Het populairste spel is ongetwijfeld de vishengel: je neemt een houten hengel en doet de kleine prooi aan het uiteinde van het touwtje bewegen. Door daarop te reageren kan je huisdier zijn rol als roofdier ten volle uitspelen, en dat is iets waar je compagnon echt nood aan heeft!

Partner Content