© Dimitri Lowette

Grijs haar is supersexy!

Anne Vanderdonckt
Anne Vanderdonckt Redactiedirecteur van Plus Magazine

Steeds meer vrouwen zeggen ja tegen grijs haar en voelen zich daar zeker niet minder aantrekkelijk door, wel integendeel. Zeker als je onze zeven tips volgt.

Grijs haar. Je zou het onderwerp eerder in onze beautyrubriek verwachten. Maar vandaag gaat het om veel meer dan dat. De trend – waar we 10 jaar geleden al aandacht voor hadden, toen hij nog maar net om de hoek kwam kijken – geeft aan hoe onze maatschappij nu heel anders aankijkt tegen leeftijd en ouder worden.

Tien jaar geleden viel het ons op dat almaar meer Amerikaanse vrouwen uit de betere kringen zonder complexen met hun grijze haren uitpakten, en dat op steeds jongere leeftijd. Ze deden het om respect af te dwingen in de zakenwereld en de politiek. Want in een mannenwereld is grijs synoniem met ervaring en aanzien. Wellicht ook de reden waarom mannen, wanneer de eerste grijze haren opduiken, zich daar minder zorgen om maken dan vrouwen.

Vandaag staan die wonder women van toen – wat heeft IMF-directeur Christine Lagarde toch mooi wit haar – niet langer alleen. Ook de modewereld, altijd op zoek naar iets om zich te onderscheiden, viel voor grijs en wit. De getalenteerde en onnavolgbare Karl Lagerfeld (Chanel) heeft een wit gepoederde haardos. Model Kristen McMenamy stopte op haar 40ste met haar haar te kleuren. Ook Meryl Streep – die in The devil wears Prada Miranda Priestley vertolkte, het personage gebaseerd op de emblematische hoofdredactrice van Vogue – verstopt in het echte leven niet langer haar grijze haren. En dan zijn er nog de rimpelloze sterren zoals Lady Gaga, Katy Perry en Rihanna, die zich grijs hebben laten verven om in de kijker te lopen.

Sommige vrouwen zien hun grijs haar als een oorlogsverklaring aan de gangbare normen!

Tegenwoordig hoef je geen onderzoeksbureau meer in te schakelen om vast te stellen hoe ingeburgerd grijs haar is geworden, het volstaat om je heen te kijken. Het is zo doodgewoon dat het niet meer opvalt, tenzij je erop begint te letten.

Waarom vrouwen stoppen met hun haar te kleuren? Velen zeggen genoeg te hebben van die tijdrovende klus en zijn – nu de bezorgdheid groeit over wat we eten en inademen – bang om chemische producten op hun hoofd te smeren.

Anderen vinden grijs haar gewoon mooi. Verschillende modellen met wie we in Plus Magazine samenwerken, vertellen ons dat, nu ze hun grijze haren niet meer verbergen, hun gelaat meer karakter uitstraalt. En dat ze meer contracten binnenhalen dan toen ze hun haar nog wel verfden.

En dan zijn er nog de vrouwen die met hun grijze lokken uitpakken als een vorm van zelfbevestiging (dit ben ik, zo ben ik, ik maak niemand wat wijs). Of als politiek statement, als een oorlogsverklaring aan de gangbare normen. Bewonderenswaardig, ten minste als het ene gebod – wees mooi, wees jong – daardoor niet wordt vervangen door een ander: wees echt, wees grijs. Met goede bedoelingen is er immers een tegenbeweging ontstaan – sociale netwerken zijn in dat opzicht een ongelofelijk klankbord – en daar wringt het schoentje. Want vrouwen met grijs haar krijgen niet alleen ongevraagd veel scherpe opmerkingen, zodra ze de kaap van 50 jaar hebben gerond krijgen ze ook nog eens de vraag: “Waarom kleur jij je haar nog, het is zoveel beter om dat niet te doen.”

Maar waarom zou je je moeten verantwoorden als grijs haar je niet staat of je daar geen zin in hebt? En de druk neemt nog toe naarmate vrouwen ouder worden. “Wil jij op je 80ste de geschiedenis ingaan als de allerlaatste blondine?” Ja, mag het even? Waarom zou je niet meer mogen genieten van dat me-moment bij de kapper, die je haar en je humeur weer in vorm brengt?

Of om het met de woorden van mijn eigen kapper Henri – die zelf tot in de puntjes verzorgd haar heeft – te zeggen: “Waarom jezelf kwellen? Grijs staat niet iedereen en weinigen hebben van nature mooi wit haar, zoals Denise Grey. Niet iedereen heeft zin in een andere look. Er zijn er ook die de klok terugdraaien. Het belangrijkste is dat je tevreden bent met jezelf.”

Wat de reden ook is om je haar niet meer te kleuren, vandaag is dat niet langer synoniem met iets opgeven. De leeftijd waarop je grijs wordt, betekent niet langer het einde van je sexappeal, het moment waarop je niet meer meetelt. Vrouwen met grijs haar kunnen het weten: grijs haar staat hun aantrekkingskracht niet in de weg, wel integendeel. We verkondigden het tien jaar geleden al: grijs is supersexy! En daar blijven we bij!

7 dingen die je moet weten als je grijs bent of wordt

Kiezen voor grijs verlost je niet enkel van de sleur van je haar kleuren en bezorgt je niet alleen een andere haarkleur. Je gaat er helemaal anders uitzien en dus is het tijd voor een nieuwe look.

Carmen Dell'Orefice, model, 86 jaar
Carmen Dell’Orefice, model, 86 jaar© ISOPIX

1Stel de juiste vragen

Kiezen voor grijs blijft confronterend, ook als het een bewuste keuze is. Een andere haarkleur is altijd een ommezwaai, maar met grijs – een teken van ouderdom – is het dat nog veel meer. Uiteraard gaat je omgeving anders naar je kijken, maar zelf doe je dat ook: wanneer je weer eens voor de spiegel staat, of wanneer je jezelf weerspiegeld ziet in de ruit van de bus. Ben ik klaar om deze stap te zetten? Wil ik het eigenlijk wel? Probeer een pruik voor je de knoop doorhakt. Grijs mag dan al je natuurlijke schoonheid in de verf zetten, deze kleur flatteert niet iedereen. Maar dat moet je zelf uitvissen. Hoe dan ook, stoppen met je haar te kleuren is niet gevaarlijk (van een eufemisme gesproken) en hoeft niet definitief te zijn.

2Pak de tussenperiode goed aan

Voor je mooi grijs haar hebt, moet je je doorheen die vervelende halfgrijze periode werken. Een lastige fase, want je omgeving denkt dat je jezelf verwaarloost en laat je dat ook voelen. Daar moet je je psychologisch tegen wapenen. Zorg er daarom voor dat je altijd een grappig antwoord klaar hebt. Verder is het een kwestie van geduld. Je kan de natuur uiteraard een handje helpen door grijze toetsen in je haar aan te brengen en voor een kortere haarsnit te kiezen om tot een uniform geheel te komen. Sommigen opteren voor een pruik zolang hun haar niet volledig grijs is.

3 Verzorg je grijs haar

Kies je voor grijs omdat je denkt van je kapper en vervelende haarverzorgingsrituelen af te zijn, dan ben je eraan voor de moeite. Grijs haar is namelijk zeer gevoelig en erg kwetsbaar. Lucht- en andere vervuiling worden meteen opgeslagen. Zonder melanine is grijs haar broos en raakt het snel beschadigd door uv-stralen. Om breekbaar en dof haar, dat snel kroest of stijf en onhandelbaar is, geen kans te geven, bestaan er tal van doeltreffende producten om je grijs haar te hydrateren, te beschermen en te voeden: shampoos, conditioners, maskers, sprays, enz. Er zijn ook tal van producten op de markt die voorkomen dat je statige grijze/witte haar vergeelt, iets waar rokers nog veel meer last van hebben. Tip: met een droogshampoo voor grijs of wit haar voorkom je vergeling en geef je je kapsel meer volume. Voor een mooie kleur kan het zinvol zijn om af en toe bij een goede kapper langs te gaan die gespecialiseerd is in kleuringen. Lang? Kort? Halflang? Alles is mogelijk, als je haarsnit maar verzorgd is. Weet ook dat wit vaak jonger en modieuzer oogt dan grijs.

4 Pas je garderobe aan

Wat je goed stond als brunette, flatteert je niet noodzakelijk wanneer je grijs haar hebt. Ons motto: voel je goed voor je leeftijd. Maar, laten we eerlijk wezen, het kan ook niet de bedoeling zijn om er ouder uit te zien. Grijs haar is echter van nature een teken van ouderdom, enkele uitzonderingen niet te na gesproken. Om dat te neutraliseren, moet je grijs haar dus vooral niet combineren met andere tekenen van ouder worden. Wees onverbiddelijk en neem afscheid van alles wat ouderwets, afgedragen, beschadigd, uitgerekt of gedateerd is. Maar opgelet: alles wat nu in de mode is en prachtig staat bij een jong meisje, zoals rokken met bloemmotieven, sixtiesprints, de bontjas van oma en kleuren zoals poederroze, doen je er al snel uitzien alsof je met een teletijdmachine recht uit het jaar 1965 komt. De allerlaatste modetrends volgen is dus niet per se interessant, maar ga wel voor een eigentijdse look.

Eenvoud siert, dat klopt, maar mode is ook fun en het zou jammer zijn daar niet in mee te gaan. Als je voor grijs haar gaat, moet je dat met de nodige trots doen! Zeg dus ja tegen sterke en gedurfde outfits, grote juwelen, jurken met elegante motieven, kleur en stijlvol zwart. Heb je wit haar, dan mijd je beter al te felle kleuren – in tegenstelling tot wat iedereen denkt – anders zie je er al snel carnavalesk uit. Twijfel je? Weet dan dat monochroom veel stijlvoller is. En de details maken het verschil: stem je lipstick en nagellak af op je handtas of schoenen. Wit haar is geen goeie vriendjes met goud, wel met zilvertinten, de trend voor de winter van 2017. Met glans zit je ook goed. Meer regeltjes geven we niet mee, hou vooral rekening met je eigen stijl en teint. Een total white look, bijvoorbeeld, ziet er fantastisch uit op een gebruinde huid, maar bezorgt je al snel een zieke aanblik als je een lichte huidskleur hebt.

5Vraag raad aan een buitenstaander

Het is best grappig om zien dat vrouwen die voor grijs haar opteren zich spontaan vrouwelijker gaan kleden. Ik herinner me nog een lezeres van een jaar of 60 die onze fotostudio binnenstapte in sportkledij en zei: ‘Daar voel ik me goed in.’ Voor de fotoshoot hebben we haar een jurk en hoge hakken laten aantrekken en haar kapsel, makeup en juwelen aangepast. Het moment waarop ze zichzelf, erg geëmotioneerd, voor het eerst in de spiegel zag, blijft één van die momenten uit mijn carrière waaruit ik nu nog veel voldoening haal. Ik bedoel maar: wanneer je zo’n radicale stap zet als van haarkleur veranderen en daarbij je garderobe grondig onder handen neemt, kan het nuttig zijn om ‘onpartijdig’ advies te vragen aan mensen met wie je geen emotionele band hebt (kapper, schoonheidsspecialiste, imagoconsulent, enz.)

6Pas je make-up aan

De kans is groot dat ook je gebruikelijke make-up niet langer bij je nieuwe haarkleur past. Daarom deze raad: wanneer je grijs haar hebt, is make-up essentieel om te voorkomen dat je er grauw uitziet. Het hoeft niet veel te zijn, maar met een beetje lipstick oog je meteen mooier. Verder moet je absoluut je teint bijwerken met een foundation die dicht bij je natuurlijke huidskleur aanleunt. Voor je ogen zijn zilvertinten, koele en heldere kleuren een goede keuze, want doffe oogschaduw bezorgt je doorgaans een sombere aanblik. Je lippen mogen best felle kleuren hebben, zoals fuchsia en kersenrood, zolang je oranje maar achterwege laat. Met de leeftijd worden je wenkbrauwen doorgaans fijner en dat komt goed uit als je veeleer wit haar hebt. Zijn je wenkbrauwen voller en heel donker gebleven? Dan moet je ze wat verzachten. Je kapper kan ze lichtjes ontkleuren.

7Zorg dat je ziet en gezien wordt

Vergeet tot slot ook je bril niet aan te passen, als je er een draagt. Het montuur moet passen bij de rest van je look en bij je gelaatsstructuur. Ook hier geldt: wees niet al te bescheiden. Een originele bril in combinatie met wit haar geeft je meer persoonlijkheid! Nee, met grijs haar hoef je echt niet als een grijze muis door het leven te gaan!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content