Helft van grootouders zit liever op de bus of tram dan in de wagen

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Helft van grootouders zHoewel grootouders hun kleinkinderen meestal met de auto vervoeren naar school, hobby of huis, nemen zowel grootouders als kleinkinderen liever samen het openbaar vervoer. Niet alleen zegt 72 % van de grootouders dat de kleinkinderen de tram of bus een hele belevenis vinden, meer dan de helft vindt het ook leuker dan in de wagen.

Onderzoeksbureau iVOX voerde in opdracht van De Lijn bij 1000 Vlaamse grootouders een onderzoek uit. De Vlaamse grootouders (vanaf 55 jaar) met kleinkinderen hebben gemiddeld drie kleinkinderen onder de 18 jaar. Bij meer dan driekwart van hen wonen de kleinkinderen vlakbij of redelijk in de buurt. Grootouders die dichter bij hun kleinkinderen wonen, gaan vaker samen op uitstap en doen ook meer verschillende uitstappen. 42 % zegt daarvoor af en toe het openbaar vervoer te gebruiken. Dit stijgt tot bijna 50 % bij grootouders die vlakbij hun kleinkinderen wonen.

Auto blijft veel gebruikt

De auto blijft het meest gebruikte vervoermiddel van grootouders om de kleinkinderen van en naar school te brengen (61 %), naar een hobby (51 %) of naar huis (77 %).

Drie op vier 55+’ers ondernemen minstens een keer per jaar een daguitstap met hun kleinkinderen.

De populairste uitstappen met de kleinkinderen:

1. Park/bos (75 %)

2. Winkelen (74 %)

3. Supermarkt (70 %)

4. Zee (64 %)

5. Zoo (53 %)

Openbaar vervoer populairder met de jaren

Opvallend is dat hoe ouder de grootouders zijn, hoe vaker ze gebruik maken van de bus, tram of trein. Waar bij de 55- tot 64-jarigen 40 % aangeeft soms gebruik te maken van het openbaar vervoer, stijgt dat cijfer bij de 65+’ers naar 52 %.

De mensen die aangeven dat ze het openbaar vervoer wekelijks gebruiken, leggen bijna 20 % van hun reistijd met de bus of tram af.

Minder verveling op de bus

72 % van de grootouders zegt dat de kleinkinderen het openbaar vervoer een heel avontuur vinden, 52 % vindt het zelf ook prettiger op de bus of in de trein dan in de auto.

Daarnaast vervelen de kleinkinderen zich minder snel op de bus, trein of tram, zo geeft de helft van de grootouders aan. Niet meer nodig om de kleinkinderen te entertainen, wat voor één op de vier grootouders een hele opgave is. Bovendien vindt maar liefst 15 % – en dan vooral de oma’s (18 %) – het stresserend om met kinderen in de auto te rijden.

De Lijn voerde dit onderzoek uit naar aanleiding van de lancering van de abokado: een cadeaubon voor de aankoop of verlenging van een 65+-abonnement, verkrijgbaar in de Lijnwinkel of via www.delijn.be/abokado. De cadeaubon is 1 jaar geldig en uitsluitend inwisselbaar voor een 65+-abonnement t.e.m. 31/12/2016. Hij kost 55 euro, inclusief verzend- en administratiekosten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content