© Getty Images/iStockphoto

Kinderen en partnerkeuze

Hebben kinderen een zeg in de nieuwe partnerkeuze van een van hun ouders? En hoe staan datende vijftigplussers ten opzichte van andere singles die kinderen hebben? De datingsite Parship organiseerde een rondvraag bij haar leden en komt tot interessante conclusies.

Oorspronkelijke bedoeling van Parship was om na te gaan of kinderwens en/of het hebben van kinderen een invloed heeft bij het zoeken van kinderen. Dat bleek niet of nauwelijks het geval te zijn, maar de rondvraag leverde wel andere interessante conclusies op. Vooral de met de leeftijd veranderende mening over nieuwe relaties en kinderen valt op.
Over het goede tijdstip om de nieuwe partner aan de kinderen voor te stellen, lopen de meningen nauwelijks uiteen in vergelijking met andere leeftijdscategorieën. 49% van de respondenten tussen 50 en 59 heeft geen echt plan in het hoofd: “het gebeurt wanneer het gebeurt”, 42% stelt de nieuwe partner voor zodra hij of zij zeker weet dat het serieus wordt, telkens 3% schiet in actie “na de eerste date al” of pas “als er serieuze plannen gevormd worden rondom samenwonen”.

Helemaal anders

Opvallend is dat de mening van de kinderen over die nieuwe relatie bij de oudere daters er veel minder toe doet dan bij de jongere singles. Op de vraag “Laat u uw keuze voor een partner afhangen van uw kinderen?” is slechts 5% bereid het contact af te kappen als de kinderen niet akkoord gaan. 27% gaat akkoord met een vorm van inspraak van de kinderen (ten opzichte van maar liefst 54% bij de 30-39 en 52% bij de 40-49jarigen). 45% gaat resoluut voor het eigen liefdesgeluk als de kinderen de nieuwe relatie niet zien zitten (ten opzichte van 19% bij de 30-39 en 24% bij de 40-49jarigen) en 22% vindt dat kinderen te accepteren hebben. Ondanks het feit dat hun kinderen vermoedelijk meer levenservaring hebben en rijper zijn dan die van jongere singles, schenken de oudere singles duidelijk minder aandacht an hun mening, laat staan dat ze er rekening mee houden.
Nog interessant: net zoals bij de jongere leeftijdscategorieën zijn ook de 50-59-jarigen niet geneigd om mensen met kinderen uit te sluiten, ook al hebben ze zelf geen kinderwens en/of geen kinderen.

Partner Content