© iStock

Nieuwe app schakelt sociale media uit tijdens het rijden

Argenta lanceert de gratis app ‘Argenta Veilig Onderweg’ die de sociale media, e-mail en chatprogramma’s blokkeert wanneer je met de wagen rijdt. Daarmee wil de bank-verzekeraar haar steentje bijdragen tot het verhogen van de verkeersveiligheid.

De nood om altijd en overal bereikbaar te zijn, laat zich bij steeds meer mensen gevoelen. Zelfs tijdens het rijden kunnen velen hun smartphone niet links laten liggen. En dat heeft natuurlijk impact op het rijgedrag!

Grotere gevolgen dan rijden onder invloed van alcohol of cannabis

Een studie van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) toont aan dat het gebruik van je smartphone meer kans geeft op een ongeval. Wie niet handenvrij belt tijdens het rijden, heeft drie tot vier keer meer kans op een ongeval. Bij sms’en is dat zelfs 23 keer. Het gebruik van sociale media is nog gevaarlijker. Dat heeft grotere gevolgen dan rijden onder invloed van alcohol of cannabis.

Koen Van Worterghem, gedelegeerd bestuurder van Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK), juicht het initiatief van Argenta toe: “OVK voerde in de voorbije jaren al meermaals campagne. Op dit ogenblik loopt er opnieuw een campagne rond de problematiek van afleiding door gsm-, sms- of smartphonegebruik achter het stuur. Blijkbaar weten we met zijn allen heel goed dat dit om evidente redenen niet mag, maar toch kunnen velen er niet aan weerstaan. Het is dus goed dat ook verzekeraars, met de hulp van slimme informatici, ons helpen als bestuurder aan de verleiding weerstand te bieden. De app Argenta Veilig Onderweg zal hopelijk mee zorgen voor het inzicht dat we beter een tijdje onbereikbaar zijn dan een seconde verstrooid...

Zo werkt de app

Nieuwe app schakelt sociale media uit tijdens het rijden
© G.F.

Van zodra je ongeveer 15 kilometer per uur of sneller rijdt, schakelt de app sociale media en chatprogramma’s zoals WhatsApp, Facebook en Twitter uit. Ook sms’en, surfen en handheld bellen zijn niet meer mogelijk. Je kunt wel nog handsfree bellen en je gps gebruiken.

Ontvang je een oproep, dan krijgt de beller automatisch een sms’je dat hem laat weten dat je aan het rijden bent en niet kunt opnemen. De tekst van het sms’je kun je zelf aanpassen via ‘Instellingen’ in de app ‘Argenta Veilig Onderweg’.

Ben je passagier of neem je de bus, trein of tram? Dan kun je de passagiersmodus aanzetten. In dat geval werkt je smartphone zoals altijd.

De app ‘Argenta Veilig Onderweg’, ontwikkeld door Apptuning, is gratis te downloaden in de Google Play Store. Voor iOS-gebruikers is de app niet beschikbaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content