© Getty Images/iStockphoto

Nieuwe databank herenigt baasje sneller met kat

Er komt een centrale databank voor de registratie van katten uit de drie gewesten. Zo kunnen verdwaalde katten eenvoudiger herenigd worden met hun baasje. De reeds langer bestaande databank voor honden wordt verder verlengd.

“Eén centrale databank heeft wonderen gedaan voor het welzijn van honden”, weet Vlaams minister van Dierenwelzijn Weyts. “Hoog tijd om katten dezelfde bescherming te bieden”.

In 2014 heeft de vorige federale regering particulieren verplicht om katten te laten registreren. Alleen werd er niet gezorgd voor een centrale databank, zodat de registratie in de praktijk dode letter bleef. Nu gaan het Vlaams, het Waals en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest samenwerken aan een centrale databank voor de identificatie en registratie van katten.

De registratie van katten in de nieuwe databank zal het dierenwelzijn gevoelig versterken. Dankzij de databank zullen verdwaalde katten snel en eenvoudig herenigd kunnen worden met hun baasje. Vandaag wordt 4,5% van de katten die terecht komen in asielen terug thuis gebracht. Bij de honden, die al sinds 1998 geregistreerd worden in een centrale databank, lukt het in 85% van de gevallen om dier en baasje terug te herenigen. “We geven katten een betere bescherming en baasjes meer gemoedsrust”, vat Weyts samen.

Meer controle op dierenhandel

De centrale databank is ook een krachtig wapen in de strijd tegen malafide dierenhandel. De hondenhandel is bijvoorbeeld beter controleerbaar dankzij de databank voor honden. Omdat nu ook katten centraal geïdentificeerd en geregistreerd zullen worden, krijgt de Vlaamse overheid een nog beter zicht op de dierenhandel. “De meerderheid van de handelaars is ter goeder trouw, maar de kleine groep cowboys moet er uit”, zegt Weyts.

De databank maakt ook controle mogelijk op de verplichte sterilisatie van katten. Zo zullen er op termijn minder katten gedumpt worden en komt het zwerfkattenprobleem onder controle.

De Vlaamse Regering heeft nu groen licht gegeven voor de oprichting van een nieuwe databank voor katten. De werking van de reeds langer bestaande databank voor honden wordt ook verzekerd door een nieuwe aanbesteding, die nu ook wordt uitgeschreven.

De nieuwe databank voor katten moet begin 2017 operationeel zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content